BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szappanos György
Név: Szappanos György
Születési dátum: 1966
Hangszer: basszusgitár
 
1966 - 2021

Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tartott - jóllehet nem tartotta magát klasszikus értelemben vett jazz-zenésznek. Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak - így a nagybőgőt választotta hangszeréül, de ezután ismét visszatért a basszusgitárhoz.

Pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazz élet majd’ minden szereplőjével játszott már együtt.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát „Full Playback” néven. Nagy János zongoristával több mint tíz évig játszottak együtt különböző formációkban. Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

Kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának.

Tagja volt a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, a Time ill. a Libido nevű együtteseknek és számos más formációval is rendszeresen fellépett. Az aktív zenélés mellett tanított is, évtizedeken keresztül oktatott basszusgitárt magánúton.

2021. június 5-én, 55 évesen hunyt el.


Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek