BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lakatos Tony
Név: Lakatos Tony
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1958
Hangszer: szaxofon
Link: www.tonylakatos.com
 
más néven LAKATOS ANTAL

1958. november 13. Budapest

Zenész családban született, hat éves korától hegedült, tizenöt éves korában kezdett szaxofonozni. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán végezte 1976-tól 1979-ig.

1975-től 1978-ig a Kisrákfogó, majd 1978-tól a Kőszegi Rhythm and Brass, 1979-től pedig Pege Aladár együttesének tagja, később Gárdonyi Lászlóval alakított önálló formációt. 1981 óta Németországban él, azóta Európa egyik legkeresettebb szaxofonosa. 1985-től Jasper Vant’Hof holland zongorista Pili-Pili nevű zenekarával lépett fel, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Bandjénak szólistája. Számos jelentős fesztiválra kapott meghívást, fellépett többek között Poriban, Berlinben, Isztambulban, a hollandiai North Sea Jazz Festivalon, Szingapúrban, Athénben, Prágában, Stuttgartban, Frankfurtban, Leverkusenben, Moldében, Stockholmban, az angliai Bracknell Jazz Festivalon, az Appleby Jazz Festivalon, a spanyolországi Lugo Jazz Festivalon és a dél-afrikai Durban Jazz Festivalon.

1991-ben Zürichben a svájci televízió műsorában (Jazz in Concert) szerepelt, később a Magyar Televízió és a Duna TV is számos felvételt készített vele. Több mint 280 hanglemezen hallható játéka, szólistaként pop-rock kiadványokon is közreműködött. Eddig megjelent önálló albumain többnyire saját szerzeményeit játszotta. Az 1997-ben Generation X címmel megjelent lemezén a világhírű trombitás, Randy Brecker is közreműködött. Tony Lakatos volt az első magyar zenész, aki bejutott a Gavin Report Top 10-be, az amerikai jazzrádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe. Tony Lakatos mesterkurzusokat tartott Amszterdamban, Rotterdamban, Arnheimben, Bécsben, Grazban, Linzben, Birminghamban, Münchenben, a hamburgi Yamaha School-on, az egyesült államokbeli Fredericksburgban, a londoni Royal Academy of Music-on, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek