Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Gábor József


ének - tenor, ének

Születési hely
Balassagyarmat
Születési dátum
1879

 
1879. (1978?), Balassagyarmat - 1929. május 14., Illéspuszta

Eredetileg színésznek készült, a Színművészeti Akadémia elvégzése után (1897) a Vígszínházban, majd a Népszínházban játszott. Közben énekelni tanult és 1900-tól már az Operaház szerződtette, melynek ekkor nyolc évig volt tagja.

1908-1913 között nagy sikerrel hangversenyezett Milánóban és Berlinben, majd egy ideig a bécsi Volksoper szerződtette. 1913-ban visszatért a budapesti Operaházba, ahol azután haláláig tag maradt.

Hajlékony hangja, muzikalitása, játéka, sokoldalúsága haláláig az Operaház rendkívül széles szerepkörben kiválóan használható, a tagság bizalmát mindenkor élvező énekesévé tette. Repertoárja magába foglalta Wagner operáinak vezető szerepeitől (Tannhäuser, Parsifal) a nagy karakterszerepekig (Heródes, Dávid, Loge), a lírai tenor alakoktól (Rodolfo - Bohémélet) a buffo szerepekig (Pedrillo),a hősi szólamoktól (Pedro - Hegyek alján) egészen az operettig (Eisenstein A denevérben egyik elsőrangú alakítása volt) szinte az egész műfaji skálát.

Ezen kívül rendezett (például Sztravinszkij Petruska című balettjének magyarországi bemutatóját - 1926. december 11.) és énektanítással is foglalkozott, valamint olasz nyelvből készített műfordításokat. 1922-ben az Operaház Baráti Körének alapítója volt.