BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Friedrich Károly
Név: Friedrich Károly
Születési hely: Sopron
Születési dátum: 1948
Hangszer: harsona/basszusgitár/trombita
 
1948. február 13., Sopron

Jazzharsonás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Hatéves korától zongorázni, tizenkét éves korától harsonázni, majd bőgőzni tanult. Első jazzegyüttesét még általános iskolás korában alapította. 1964-től 1967-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harsona szakán Pehl András, majd ugyanott a Jazz Tanszakon 1966-tól 1969-ig Selényi Dezső (harsona), Bágya András és Vukán György (hangszerelés) növende volt. 1967-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének hallgatója lett, diplomáját 1970-ben szerezte meg. Tanulmányai után magánúton klasszikus zeneszerzést tanult.

Igen fiatalon a jazzélet meghatározó alakja lett, szinte az összes neves hazai muzsikussal és számos külföldi kiválósággal játszott együtt, saját együttest is alapított 1967-ben. Ugyanebben az évben Gondja Jánosnak köszönhetően a Jazz Tanszak jazztörténet tanára lett, az 1970-es évek óta zeneelméletetet, zenekari gyakorlatot, hangszerelést, harsonát, valamint számítógép-ismereteket is oktat, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadója.

1968-tól rendszeresen fellépett a Stúdió 11 zenekarral, programokat szerkesztett és vezetett a Magyar Rádióban. 1972-ben külföldre szerződött, Svédországban, Svájcban és Etiópiában lépett fel, majd hazatérése után tagja lett a legendás Syrius együttesnek. 1985-ben többedmagával megalakította a Budapest Big Bandet, amelynek társvezetője és hangszerelője volt. Több száz jazz, rock és egyéb könnyűzenei lemez, illetve televíziós műsör elkészítésében közreműködött mint előadó, hangszerelő, illetve zenei rendező.

A 90-es évektől rendszeresen publikál, a MaJazz és a Gramofon folyóirat számára ír hanglemezkritikákat. A jazz-zenekari hangszerelés témájában két könyve is megjelent, jelenleg három kötetesre tervezett jazztörténeti jegyzetén dolgozik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett szakmai ösztöndíj, a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíj kuratóriumában két cikluson keresztül működött közre.

2006-ban kiemelkedő zenei pályafutása elismeréseként megkapta a Szabó Gábor díjat, 2007-ben pedig a Weiner Leó Zenepedagógiai díjat vehette át, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2016-ban a Magyar Jazz Szövetség Gonda János díjában részesült.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek