Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Süle László


zongora

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1955

 
Hétévesen kezdett zongorázni, s később zeneszerzést, harmonizációt, ellenpontot és hangszerelést is tanult. 1981–1984 között a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszékének növendéke volt, melynek elvégzése után az iskola tanára lett. 1988-ban finnországi turnén vett részt triójával, ekkor kérték fel, hogy tanítson a Helsinki Pop és Jazz Konzervatóriumban. Így Finnországba költözött, és azóta is többféle tárgyat tanít Helsinkiben. 1989 és 1995 között első finn formációjával, a László Süle Banddel lépett fel, mellyel főként saját szerzeményeit játszották. Három CD-t készített a csapattal és több fellépésük volt Finnországban és szerte Európában. A jazzen kívül a kortárszene műfajában is komponál a legkülönbözőbb zenei apparátusok számára.
Süle László együttműködése az 1945-ös születésű Pentti Lahtival 1995-ben kezdődött, amikor Süle megalapította az Ad Lib Quintetet. Ezek után még más formációkban, duóban, illetve a Scarbantia String Quartet oldalán is együtt játszottak és lemezfelvételt készítettek. A multiinstrumentalista Lahti, aki az egyik legnépszerűbb jazzmuzsikus Finnországban, a ’70-es évek elején jelent meg hazája jazzszínterén, de már egy évtizeddel korábban a műfaj felé fordult érdeklődése. Egyike volt a UMO alapítótagjainak, majd dolgozott a Mircea Stan Quartettel, az Eero Koivistoinen Octettel és a Braxtonia Ensemble-lel. 1994-ben jelent meg első szólóalbuma. Jelenleg a Süle Lászlóval való közös munkán kívül a Saxperiment szaxofonkvartettel és Eero Hämeenniemi Nada elnevezésű produkciójával való együttműködése foglalja le.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1989 Binder - Süle: For You. Two Pianos Pannonton JL 117 Saját
LP
2004 Absence Magánkiadás LSCD1-2004 Saját