BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kallai Nóra
Név: Kallai Nóra
Születési hely: Veszprém
Születési dátum: 1971
Hangszer: cselló/viola da gamba
Együttes: Bacchus Consort
 
Kallai Nóra 1971-ben született Veszprémben. Csellótanári és kamaraművészi diplomáját a Szegedi Konzervatóriumban szerezte 1993-ban, majd Graz-ban tanult négy éven keresztül viola da gamba szakon Lorenz Duftschmiednél. Tanulmányait a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban folytatta, ahol Wieland Kuijken tanítványaként 2000-ben gamba- és kamaraművészi diplomát szerzett, és egy éven keresztül barokk cselló szakra is járt Hidemi Suzukihoz. Számos régi zenei kurzuson vett részt, többek között Jordi Savall, Máté Balázs és Irmelin Heiseke mesterkurzusain, ill. Barthold Kuijken zenekari kurzusán mint barokk csellista és gamba szólista.

Kallai Nóra itthon és külföldön is rendszeresen fellép különböző régi zene együttesekkel, és számos CD-felvételt készített már. Játszott többek között az EUBO, az Armonico Tributo, az Aura Musicale, az Orfeo és a Savaria Barokk zenekarokban, és rendszeresen fellép a szombathelyi Capella Savaria együttessel. Több kamaraegyüttesnek hosszabb ideig tagja volt, ilyenek például a Capella Esterházy Csalog Benedekkel, a l’Eclisse, a Sonora Hungarica, a Hortus Musicus ’99 és az Arcangelo kamaraegyüttes. Többször játszott az Affetti Musicali kamaraegyüttessel is. Négy ízben volt a Tokaji Régi Zene Nyári Akadémia gambatanára, a klagenfurti Opera pedig két ízben is alkalmazta continuo játékosként, egy Händel és egy Cavalli opera színrevitelében. Bach János-, Máté- és Márk-passiójában több ízben volt gamba szólista, koncerteken és lemezfelvételen egyaránt.

A kortárs zenei életben is aktívan részt vesz, és érdeklődése a komolyzene hagyományos határain túlra is elvezeti, például a jazz felé. Erre példa a Balázs Elemér Group Early Music c. lemezén való közreműködés. Sokat játszik kortárs szerzők darabjaiban, 2011-ben pedig önálló gamba estet adott kortárs magyar zeneszerzők műveiből. 2009-ben közös produkciót hozott létre Nagy Andrea táncossal és Michael Mehlmann színésszel Silentio címen. Több fellépése volt a Gobe társulattal is, Góbi Rita koreográfus-táncos vezetésével, és az Ágens társulattal. 2011-ben társult Szőke Szabolcs és Váczi Dániel duójához, akik a kortárs zene, a népzene és a világzene különleges elegyét játsszák.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek