BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Beamter Jenő
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1912
Hangszer: vibrafon/ütőhangszerek
 
1912. augusztus 7. Budapest - 1984. január 14. Budapest

Zeneszerző, jazzmuzsikus (dobos és vibrafonos), a magyar swing egyik legjelentősebb alakja.

Bár szülei hivatalnoknak szánták és hegedűórákra járatták, már hét évesen dobosnak készült. Zenei tanulmányait magánúton végezte. 1930-tól Raubál Vilmostól, a Magyar Királyi Operaház tagjától tanult dobolni, nem sokkal később már vibrafonon is játszott.

1933-tól lépett fel a Bubi vibrafon együttessel, 1935-től kezdve a Smiling Boys zenekarral szerepelt, első lemezfelvételei is velük készültek. Sok együttesben megfordult, Martiny Lajos különböző jazzformációi, a Tabányi és szólistái együttes, a Horváth Jenő vezette Radiola, Vécsey Ernő zenekara, a Herrer együttes, a Durium zenekar, Gyulai-Gaál János kisegyüttese, a Deák Big Band voltak pályafutásának fontos állomásai.

Olyan művészekkel alkotott duót, mint Solymossy Lajos és Szabó József jazz-zongoristák, valamint Szabó Gábor gitáros. A hetvenes években Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával lépett fel közös show-ban a Kennedy Centerben.

Elsősorban swing stílusú jazz-zenét játszott. Magyarországi koncertjei mellett nagy sikerrel vendégszerepelt például Ausztriában, Svájcban, az NDK-ban, Jugoszláviában és Angliában. A Magyar Rádióban tizenöt évig zenélt élő adásban vasárnaponként. Számos hangfelvétel őrzi játékát.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek