BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Gyémánt Bálint
Név: Gyémánt Bálint
Születési hely: Budafok
Születési dátum: 1983
Hangszer: gitár
Link: /hu-hu.facebook.com/gyemantbalint
Együttes: Gyémánt Bálint Trio/Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint Duó/Indigo Project
 
1983. szeptemberében született Budapesten. Kezdetben autodidakta módon tanult gitározni, majd 12 éves korától klasszikus gitáron kezdett játszani, a XII. kerületi zeneiskolában Gyelmis Szilvia és Győri István tanítványa lett.

A klasszikus zene mellett lenyűgözte a jazz adta szabadság lehetősége, így a gimnázium utolsó évében Juhász Gáborhoz fordult, akinek szuggesztív jazzgitár játéka véglegesen a jazz zene felé irányította. Az érettségi után felvételt nyert a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol 2 évig tanult Tornóczky Ferenctől. 2007-ben az oslói Norvég Zeneakadémia első magyar öszöndíjasa volt. 2008-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és ugyanitt szerezte meg mesterdiplomáját 2012-ben. 2014 óta a Bartók Béla Konzervatórium főtárgy-tanára.

Első jazz zenekarát Bornemissza Ádám basszusgitárossal és Varga Bendegúz dobossal közösen alapította, majd a Kőbányán megismert Eged Mártonnal és Gálfi Attilával közösen megalapította a Diamond Triót. Tagja volt a Transform Quintetnek és a Gereben Zita Quintetnek, valamint a Vidámpark együttesnek. Egykori mesterével, Juhász Gáborral 2011-ben gitárduó lemezt jelentetett meg Budapest címmel. Gitárosként Palágyi Ildikó énekes-dalszerző zenekarában, az Indigóban működik közre 2016 óta, emellett visszatérő vendége Sárik Péter produkcióinak.

Harcsa Veronikával közösen alapította a Bin-Jip zenekart, illetve a Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint duót, melyben gitárosként, dalszerzőként és kreatív társként egyaránt aktív. Közös lemezeik Nyugat-Európában és Japánban is megjelentek.

Zenekarvezetői és szerzői bemutatkozását a Gyémánt Bálint Trio 2015-ös megalapítása jelentette. A kizárólag saját kompozíciókat bemutató True Listener című album Fonay Tibor, Csízi László és Shai Maestro közreműködésével készült el 2017-ben.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek