Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csapó Krisztián


harsona

Születési hely
Születési dátum
1983
Együttes

 
Csapó Krisztián 1983-ban született. Már kiskorában kapcsolatba került a zenével; a Magyar Állami Operaház és a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusában is énekelt. Ebben az időszakban határozta el, hogy a későbbiekben is a zenével fog foglalkozni. 1992-ben kezdte el rézfúvós tanulmányait.

2002-ben érettségizett a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában, ugyanebben az évben felvételt nyert a Zeneakadémia Jazz Tanszékére. 2007-ben szerezte diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék Jazz-harsona szakán, ahol Szalóky Béla, Gőz László és Friedrich Károly voltak tanárai. Ugyanebben az évben a Magyar Rádió Jazz Harsona Tehetségkutató Versenyének döntőse volt. Magánórákat vett New Yorkban Elliot Mason (Juilliard School) és Londonban Trevor Mires (Royal Academy) kiváló jazz harsonásoktól.

Ezután néhány évig amerikai színházi zenekarokban dolgozott, főleg egyesült államokbeli és dél-amerikai muzsikusokkal. Az elmúlt években turnékon és zenekari utak alkalmával több, mint 90 országba látogatott el.

Krisztián számos lemezen szerepelt közreműködőként, ilyen például Charlie 2020-ban megjelent albuma, a Fonogram-díjas “Mindenen túl” vagy épp Gunhild Carling és a BJC Big Band 2022-ben megjelenő hanganyaga. Jelenleg többek között a BJC Big Band, a Nart Orchestra, a Budapest Ragtime Band, a László Attila Fusion Circus és a Budapest Scoring harsonása, keresett session zenész.

Saját szóló projektje a KRIZ, mellyel első lemeze “The Journey Home” címmel 2022-ben jelent meg többek között Hadrien Feraud, Borlai Gergő, Ryan Quigley, Tálas Áron, Fekete-Kovács Kornél, Soso Lakatos Sándor, Mike Gotthard, László Attila és Pecze Balázs közreműködésével.

2020-ban a Jazzma.hu jazz portálon ‘Az év harsonása’ kategóriában a Muzsikusi- és az Olvasói Szavazólistán is első helyezett lett. Krisztián a Haag Brass endorsere, a svájci hangszerkészítő manufaktúra vezetője, Fabian Bachi 2021 tavaszán készítette el egyedi harsonáját.