BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Ráduly Mihály
Név: Ráduly Mihály
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1944
Hangszer: fuvola/szaxofon
 
Zenész családból származik, nagyapja, apja ismert cigányzenész volt. Először hegedülni tanult, később szaxofonozni kezdett, példaképe John Coltrane volt.

Pályája elején különböző kisegyüttesekben, big bandekben játszott, résztvevője volt a legendás Dália klub jam sessionjeinek. 1962-ben a Szörényi testvérekkel, és Bajtala Jánossal muzsikált a Mediterrán zenekarban, amellyel az 1962-es Ki Mit Tud-on is szerepelt. A katonaság után, a hatvanas évek második felében, a vendéglátóiparban zenélt, majd csatlakozott a Junior Sextetthez, de játszott a Scampolóval is. 1960-as évek közepén Kovács Gyula együttesében kezdődött, majd tagja lett Szabados György együttesének, 1968-tól pedig a Pege Aladár Quartetnek.

1969-ben Baronits Zsolt (szaxofon), Pataki László (orgona), Orszáczky Miklós (basszusgitár, ének) és Veszelinov András (dob) társaságában az újjászervezett, progresszív fúziós jazzrockot játszó Syrius együttes szaxofonosa és fuvolistája lett. Az új tagok megjelenése drasztikus stílusváltást eredményezett, a “klasszikus felállás” első koncertjére 1970 februárjában a Csanádi utcai klubban került sor.

Pege Aladár együttesével fellépett az 1970-es Montreaux-i Jazzfesztiválon, ahol elnyerte a legjobb szólistának járó díjat és a vele járó ösztöndíjat az egyesült államokbeli Berkeley School of Musicra. A Syriussal 1970 végén Charlie Fischer magyar származású producer támogatásával egyéves ausztráliai turnéra indultak, ahol hatalmas sikert arattak. 1971-ben itt vették fel a The Devil’s Masquerade című albumukat, ami egy évvel később, 1972-ben Az ördög álarcosbálja címmel Magyarországon is megjelent. 1973-tól fellépett a jazzesebb, kötetlenebb zenét játszó Rákfogóval. A népszerűsége csúcsán álló Syriusnak előbb angliai, majd egyesült államokbeli és ausztráliai turnéja is meghiúsult, Ráduly ezután kilépett az együttesből.

1973-ban rádiófelvételeket készített Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Babos Gyula (gitár), Orszáczky Miklós (basszusgitár) és Kőszegi Imre (dob) közreműködésével. Ugyanebben az évben az Egyesült Államokba utazott, ahol megkezdte tanulmányait a Berkeley-n. New Yorkban telepedett le. Rendszeresen játszott Zoller Attilával, majd néhány év elteltével létrehozta a Speed Limited nevű együttest Jinda Györggyel, föltűnt Sam Rivers házi rendezvényein is.

Az aktív zenéléssel fokozatosan felhagyott. A 80-as évek végétől öt éven keresztül zenetörténetet tanult a City University of New York Hunter College hallgatójaként.

2001-ben ismét hallható volt Magyarországon, megjelent korabeli felvételeiből összeállított albuma Napkelte alkonyatkor címmel, koncertezett a Syriussal és fellépett a zsámbéki jazznapokon is.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek