BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Balogh
Név: Balogh "Csibe" Jenő
Születési dátum: 1940
Hangszer: zongora
 
Balogh „Csibe" Jenőt sokszor nevezték a magyar Oscar Petersonnak, de a posztumusz megjelent CD-je kísérő-szövegében Matisz László inkább par excellence bebop zongoristának tartja.

Pályáját a hatvanas évek elején Lakatos „Ablakos” Dezső szaxofonossal, Lakatos „Pecek” Géza dobossal és Duka Norbert bőgőssel kezdte. A legendás Dália volt kezdeti sikereik színtere, majd az évtized második felében már a bledi, prágai és párizsi fesztiválok közönségét is meghódította kvartettje. Szerepelt a korszak reprezentatív Modern Jazz Antológia című lemezsorozatán (1967-ben és 1973-ban).

Szakcsi Lakatos Béla emlékei szerint hangszertudása, páratlan tempóérzéke, szvingelése Európa-szerte és Amerikában is elismerést aratott. Zongorázása - László Attila szavait idézve - szinte természeti jelenség, akár egy gyors sodrású folyó. Kollégái utolérhetetlen humorú, virtuóz zongoristának tartották. Utolsó éveiben a budapesti Vörösmarty téren lévő Art Café vendégeit szórakoztatta játékával.

Méltó emléket állítva Balogh „Csibe” Jenőnek, halála tizedik évfordulóján, 2011-ben rendezték meg először a róla elnevezett tehetségkutató versenyt, melyen ifjú zongoristák vehettek részt
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek