BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Dely István
Hangszer: ütőhangszerek
Link: www.istvandely.com/
 
A magyar születésű Dely István az afrikai dobolással akkor találkozott először, amikor az egyetemi évek során ösztöndíjjal Kubába ment, hogy a latin-amerikai irodalom szak befejezéséhez kutatómunkát végezzen. Itt az afrikai vallás kontextusában, a kongói kultuszokba való beavatás révén ismerkedett meg a kongázással, amely egy életre szóló küldetés lett számára.

Miután visszatért Magyarországra, a hetvenes évek elején ő volt az első és egyetlen kongás Közép-Európában, és a progresszív rock és jazz nagymértékű fellendülésével keresett zenésszé vált. A legkülönbözőbb műfajokban játszó együttesekkel zenélt együtt (LGT, Csík Gusztáv és Együttese, Interbrass, Gonda János Sextet, stb.) és turnézott szerte Európában, miközben világirodalmi műveket fordított magyarra spanyolból és angolból.

1977-ben, a siker csúcsán döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, és visszatér a Karibi-térségbe. Kolumbiai feleségével, az énekes-dalszerző Leonorral Cartagenában telepedett le. Vele és David ill. Shangó nevű gyermekeikkel 1986-ban megalapították az első nemzetiségi dobiskolát Kolumbiában és egy afro-karibi akusztikus, kísérleti-fúziós együttest, a Millero Congót. Tizenegy éven keresztül úttörő munkát végeztek - előbb öt évig Cartagenában, majd hat évig Barranquillában - mindkét területen.

2000-ben a többszörös Grammy-díjas amerikai producer, KC Porter lemezszerződést írt alá a Leonor Dely & Millero Congo-val az Insignia Recordsnál, amely két lemezüket adta ki (Amame - 2001, Talisman - 2004). Számtalan amerikai turnén vannak túl, a legkiválóbb kínai, iráni és észak-amerikai zenészekkel játszanak együtt.

1997 óta a Bahá’í International Community jóvoltából oktatóként rendszeresen előadó-körutakon vesz részt és a közép- ill. dél-amerikai térségben kulturális ökológiáról és a közösségi önigazgatás szerepéről tart előadásokat. Több mint harminc éve tanít dobot és játszik Európában, Nyugat-Afrikában, a Karibi-térségben és az USA-ban.

2003-tól többször újra fellépett Magyarországon: 2004-ben a MOL Budapest Jazz Fesztiválon, 2005-ben Kapolcson a Művészetek Völgyében, 2006-ban pedig a Sziget Fesztiválon (itt feleségével, Leonorral együtt).

Fiai egyfajta új generációs Millero Congót alapítottak Tumba y Quema néven, mellyel egyre komolyabb sikereket érnek el Európában.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek