BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Rozsnyai Zoltán
Név: Rozsnyai Zoltán
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1926
Hangszer: karmester
 
1926. január 29., Budapest - 1990. szeptember 10., San Diego (USA)

Budapesten született, 1926. január 29-én. Már tíz évesen adott zongorakoncerteket, ő volt az Akadémia egyik legfiatalabb korban felvett növendéke. Dániel Ernő, továbbá Dohnányi Ernő és mások tanítványaként diplomázott.

Huszonnégy éves volt, amikor kinevezték a debreceni operatagozat zenei vezetőjének, 1954-ben a Filharmóniai Társaság másodkarmestere lett. Rómában Carlo Zecchi mellett töltött egy hosszabb asszisztensi időszakot, és ugyanott 1956 májusában a Nemzetközi Karmesterversenyen díjat nyert. A forradalom előtt készült a Hungaroton által újra kiadott felvétele Cziffra Györggyel.

1956 novemberében családjával együtt elhagyta Magyarországot, és Ausztriában megalapította a Philharmonia Hungarica zenekart, amely rövidesen Európa egyik legkiválóbb zenekarává fejlődött. 1959-ben az Egyesült Államokban 44 állomásos turnét tartottak Doráti Antal és Rozsnyai vezényletével. Amikor 1960-ban Németországba települtek, Rozsnyai elhagyta a zenekart és az USÁ-ba költözött.

1962-ben a New Yorki Filharmonikusoknál Leonard Bernstein asszisztense lett, 1963-ban kinevezték a Cleveland Philharmonic, majd 1964-ben az Utica Symphony vezető karmesterévé. 1967-ben nyerte el a San Diego Symphony Orchestra zeneigazgatói posztját, ahol ki tudta bontakoztatni zenekarépítő tevékenységét, magas művészi színvonalra fejlesztette a zenekart. 1978-ban a Knoxville Symphony vezetője lett, de a szerződés lejártával visszatért San Diegóba, hogy fiatal muzsikusokból, egyetemi háttérrel felállítsa a US International University Orchestrát.

1990. szeptember 10-én hunyt el. Felvételei, a magyarországiaktól kezdve a Columbia Master Series-en, valamint világhírű énekes és hangszeres szólisták lemezein át saját filmzenéiig megőrizték sokoldalúságát.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek