BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Varnus Xavér
Név: Varnus Xavér
Születési dátum: 1964
Hangszer: orgona
 
Varnus Xavér matematikus anya és jazz-zongorista apa első gyermekeként látta meg a napvilágot. Saját bevallása szerint már hatéves korában tudta, hogy zenész lesz. Első zongoratanára a Claude Debussy-növendék, Németh Emma volt. Varnus Xavér mindössze tizenhat évesen vállalkozott első európai turnéjára, majd 1981-ben elhagyta Magyarországot. Párizsban tanult orgonálni Pierre Cochereau-nál, a Notre Dame orgonistájánál. Párizs után Amerika következett, ahol 1985-ben háromezer fős közönség előtt debütált a National Shrine of the Immaculate Conception Basilica-ban Washingtonban. Gyakorlatilag a világ minden fontos orgonáján játszott már, így a lipcsei Tamás-templomban, Bach orgonáján; a Notre Dame-ban és a Saint-Eustache-ban Párizsban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, csakúgy mint, a világ legnagyobb orgonáján a philadelphiai Wanamaker Grand Courtban.

Az 1990-es években hazatért, 1993-tól néhány évig ő volt a Magyar Nemzetközi Orgonafesztivál igazgatója Zalaegeszegen, és ez idő alatt heti rendszerességgel saját műsorral jelentkezett a Magyar Rádióban.

Eddigi pályája során Varnus Xavér összesen több mint négymillió ember előtt játszott világszerte, és 51 lemezfelvételt készített. 1992-es Bach-Mozart-Albinoni albuma a valaha készült európai orgonalemezek egyik legkeresettebbje volt: több mint kétszázhúszezer példányt adtak el belőle.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 | Ligeti Gitár Projekt - Concert Lecture
Könyvtár
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Lemezajánló
További lemezek