BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fekete Pál
Név: Fekete Pál
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1900
Hangszer: ének/ének - tenor
 
1900. november 4., Budapest – 1959. január 3., Budapest

Rendkívül sokoldalú művész volt, egyaránt otthonosan mozgott az opera, az operett, a tánczene, a film, sőt a prózai szerepek világában. Színészként indult pályája. Már tizenhét évesen a Belvárosi Színházban játszott, majd a Színészegyesület Színészképző Iskolájának elvégzése után 1920-ban az Apolló Kabaréhoz szerződött. Ezután az Andrássy úti Színház, illetve a Fővárosi Operettszínház következett. Közben elvégezte a Zeneakadémia opera tanszakát, ahol 1927-es vizsgája Ferrando szerepében (Cosi fan tutte) komoly figyelmet keltett. 1929/30-ban Berlinben tökéletesítette énektudását.

1930-1940 között az Operaház férfikarában énekelt, de már ekkor kapott kisebb szólószerepeket is, melyek közül az első a János vitéz Strázsamestere volt 1931-ben. Eközben elindult könnyűzenei karrierje is, rengeteget énekelt a Rádióban, számos hanglemeze készült, de rekláménekesként is feltűnt, sőt még néhány filmben is szerepelt: A kék bálvány (1931), Budai cukrászda (1935), Azurexpress (1938), A pusztai királykisasszony (1938), Mágnás Miska (1949). 1928-1958 között több mint négyszáz hangfelvétel készült vele (legtöbb a háború előtt), melyek túlnyomó hányada operett, tánczene, sanzon, paródia, magyar nóta, még jazz is, csak kis része opera. Nagy népszerűségre tett szert ezekben az években, ám a történelmi események véget vetettek ennek a sikersorozatnak és a zsidótörvények miatt 1940-ben az Operaházat is el kellett hagynia. A háború végéig csak varietészínpadokon léphetett fel.

1945-ben magánénekesként tért vissza az Operaházba, melynek haláláig tagja maradt. A legjobb magyar comprimario-tenorok egyike volt, aki sziporkázó humorával és remek színészi játékával tette emlékezetessé alakításait. Nagyszerű Frosch volt (A denevér), akinek nagyjelenete lett a szilveszteri előadások csúcspontja, a Hoffmann meséi négyes buffószerepéből különösen Ferenc a süket inas alakítása emelkedett ki, de ugyanúgy kiváló volt mint Benoit (Bohémélet), Táncmester (Manon Lescaut), Goro (Pillangókisasszony), Spinelloccio (Gianni Schicchi), Pang (Turandot), Triquet (Anyegin), Monostatos (A varázsfuvola), Mime (Siegfried), Cirkuszigazgató (Az eladott menyasszony), Zsupán (A cigánybáró), Novotny (Három a kislány), vagy Francia király (János vitéz). Két legjobb drámai szerepe Muszorgszkij operákhoz fűződik: a Hovanscsina Írnokaként, vagy a Borisz Godunov Bolondjaként az előadás főszereplői közé tudott emelkedni.

Állandó közreműködője volt Klemperer budapesti Hoffmann meséi, A varázsfuvola és A denevér előadásainak. Rögtönzéseit A denevérben a zenekar tagjai fordították németre a nagy karmesternek. A varázsfuvolát és a Hoffmann meséit a Magyar Rádió hangfelvétele 1949-ből meg is őrizte számunkra.

Operaházi működésének 25 éves jubileumát Froschként ünnepelte (1956. február 12.) és korai, hirtelen halála előtt néhány nappal is ebben a szerepében lépett fel utoljára 1958 szilveszterén. 1959. január 3-án szívtrombózisban hunyt el.

Balassa Imre így emlékezett rá: „Tarka-barka, nyelvöltögető, csúfondáros, tiszteletlen, szabadszájú, szellemes játékstílusát éreztük Fekete Pál művészetében, amely megtartotta a rögtönzött komédia friss kedvességét, egészséges humorát, torzító hajlamát, holott Ő szigorúan szabott művekben játszott, sőt szigorúan kottákba szedett dallamokban beszélt. Operaénekes volt!”
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek