BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Losonczy György
Név: Losonczy György
Születési hely: Lébény
Születési dátum: 1905
Hangszer: ének/ének - bariton/ének - basszbariton
 
1905. június 21., Lébény – 1972. május 4., Budapest

Már nagyon fiatalon, a Zeneakadémia elvégzése után, 23 évesen (1928) lett az Operaház ösztöndíjasa, majd 1929-1968-ig rendes tagja. A Vándor (Siegfried) szerepében debütált.

Igazi énekes-színész volt, vérbeli színpadi művész, akinél a hibátlan zenei és hangi produkció kivételes színészi játékkal párosult. Az egyik legparádésabb alakítását Jago (Otello) szerepében nyújtotta.

Számos emlékezetes alakítás fűződik nevéhez: Amonasro (Aida), Borisz Godunov (Muszorgszkij), Ivan Hovanszkij (Hovanscsina), Főinkvizítor (Don Carlos), Mefisztó (Faust), Marcel (Bohémélet), Scarpia (Tosca), Petur bán és Tiborc (Bánk bán), Négyes bariton szerep (Hoffmann meséi), Pizarro (Fidelio). Mozart operák hőseként - Don Juan, Figaro és Guglielmo (Cosi fan tutte) jelmezében - is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Természetesen Wagner sem maradhatott ki a sorból, a Hollandi, Wotan (A Rajna kincse, A walkür, Siegfried), Madarász Henrik és Telramund (Lohengrin), valamint Hans Sachs (A nürnbergi mesterdalnokok), melyet már nagyon fiatalon (27 évesen) megkapott és 1933-1961-ig majdnem harminc éven keresztül egyedül énekelt az Operaházban. (1961 után Jámbor Lászlóval osztozva, továbbra is a szerep egyik gazdája maradt.) Erről az alakításáról Klemperer így nyilatkozott: „Losonczy az a ritka énekes, aki nemcsak a susztert, hanem a költőt is életre kelti ebben a szerepben”.

Európa több nagy operaházában is fellépett: Berlinben, Lipcsében, Milánóban és Bécsben. Jussi Björling partnere, a tenorista budapesti vendégjátékain - Aida (1937), Bohémélet és Faust (1942). 1943-ban a Furtwängler tiszteletére adott hangversenyen Beethoven IX. szimfóniájának basszus szólamát énekelte.

Dolgozott Sergio Failonival és Klemperer szinte valamennyi budapesti produkciójában részt vett (Don Juan, Figaro házassága, Cosi fan tutte, Fidelio, Hoffmann meséi, Lohengrin és A nürnbergi mesterdalnokok).

Feleségével, Rigó Magdával sokszor léptek fel együtt az Aida, a Faust, a Lohengrin, A bolygó hollandi és a Tosca előadásain.

Az 1970-es évek elején vonult vissza a nyilvános szerepléstől.


Díjak, kitüntetések:
1954 Érdemes Művész
1956 Kossuth-díj
1968 Kiváló Művész
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek