BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Hegedűs Endre
Név: Hegedűs Endre
Születési hely: Hódmezővásárhely
Születési dátum: 1954
Hangszer: zongora
 
A Zeneakadémián Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna tanítványa volt. 1980-ban szerzett zongoraművészi diplomát. Ettől az évtől kezdve minisztériumi ösztöndíjasként a Filharmónia szólistája lett. 1984-ben Bruno Leonardo Gelber mesterkurzusain vett részt.
Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Évente több alkalommal fellép a Magyar Rádióban, ahol eddig 12 zongora- és kamaramű mesterszalagját készítette el. Külföldi fellépései során eljutott Angliába, Ausztráliába, Ausztriába, Belgiumba, Bulgáriába, Csehszlovákiába, Finnországba, Franciaországba, Görögországba, Hollandiába, Japánba, Jugoszláviába, Kanadába, Lengyelországba, Németországba, Norvégiába, Olaszországba, Romániába, a volt Szovjetunió területére, Svájcba és az USÁ-ba. 1986-ban, a centenáriumi évben kiváló Liszt interpretációiért elnyerte a Kulturális Minisztérium és a Nemzetközi Liszt Társaság Emlékplakettjét. 1989 és 1992 között a Szapporói Állami Egyetem vendégprofesszora volt. Azóta is minden évben visszajár Japánba koncertezni és tanítani. Számos nemzetközi zongoraverseny díjnyertese. A legfontosabbak: Rahmanyinov Zongoraverseny � Mor-cone, Olaszország� I. díj (1987); Rina Sala Gallo Zongoraverseny � Monza, Olaszország� I. díj (1982); Nemzetközi Versenygyőztesek Zongoraversenye � Sydney, Ausztrália � II. díj és a legjobb kamaramuzsikusnak járó különdíj (1981); Dino Ciani Nemzetközi Zongoraverseny � Milano, Scala, Olaszország � II. díj (1980) (a zsüri első díjat nem adott ki); Athenaeum Nemzetközi Zongoraverseny � Athén, Görög-ország � II. díj (1978) (első díjat nem adtak ki).

A Bellini-Liszt CD 1993-ban elnyerte a Nemzetközi Liszt Hanglemez Nagydíjat. A magyar TV-társaságok Hegedűs Endrével eddig 8 koncertfelvételt készítettek és sugároztak. A művésznek 3 saját jogú hangversenyfilmje van televízióra (Stúdió Liszt Produkció). Az Egyesült Államokban (Billings, Montana) 1997 januárjában debütált Rahmanyinov II. zongoraversenyének szólistájaként. Nagy sikerrel lépett fel 1997. májusában Tokióban, az Oji Hall-ban; ezt a koncertet a Japán Állami TV (NHK) rögzítette és két ízben sugározta. Hegedűs Endre három alkalommal szerepelt együtt Vásáry Tamással, a világhírű zongoraművésszel és karmesterrel. 1997 szeptemberében a Utah Symphony évadnyitó koncertjein két ízben játszotta Grieg a-moll zongoraversenyét több, mint ötezer ember előtt hatalmas sikerrel, Joseph Silverstein, a híres amerikai karmester és hegedűművész irányításával. Nyilvános hangverseny fellépéseinek száma meghaladja az 1400-at. Televíziós szerepléseinek száma közel 90, a rádióban több mint 270-szer volt hallható.
Hegedűs Endre előadóművészi munkásságát 1997. októberében a Nemzetközi Liszt Ferenc Társaság a három évenként kiosztásra kerülő Cziffra György Díjjal jutalmazta.


Díjak
1986 Liszt Ferenc-emlékplakett
1997 Cziffra György-díj
2000 Liszt Ferenc-díj

Hegedűs Endre aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek