BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fischer Iván
Név: Fischer Iván
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1951
Hangszer: karmester
Link: www.bfz.hu
Egyéb elérhetőség: Budapest Fesztiválzenekar Titkársága: XII., Alkotás utca 39/c. IV.emelet.
 
1951. január 20. Budapest

Világhírű karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a Washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Budapesti zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián tanult Hans Swarovsky karmesterosztályában. Intenzíven foglalkozott a régi zene előadásmódjával, két évig Nikolaus Harnoncourt asszisztense volt.

Jelentős nemzetközi sikerek után tért vissza Magyarországra, az 1983-ban történt alapítás óta a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. Számos reformot vezetett be, új, intenzív próbamódszereket alkalmazott, nagy hangsúlyt fektetve a kamarazenélésre és az egyes zenekari tagok kreatív munkájára. Fischer új koncertformákat talált ki és honosított meg, többek között a már évtizedek óta sikeres kakaókoncerteket kisgyerekeknek, a meghirdetett műsor nélküli titok-koncerteket, a beszélgetéssel egybekötött egyforintos koncerteket, a Hősök terén tartott nagyszabású szabadtéri hangversenyeket, a szcenikus elemekkel kibővített koncerttermi operaelőadásokat.

Több fesztivál alapítása fűződik a nevéhez, így a kilencvenes évek nyári barokk zenei fesztiváljai és a 2005-ben elindított Budapesti Mahler Ünnep, amely új művek rendelésére és bemutatására is lehetőséget nyújt. Vendégkarmesterként Fischer Iván a legrangosabb zenekarokkal dolgozik. Több mint tíz alkalommal vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, évente két hetet tölt a Concertgebouw Zenekarral, legutóbb 2008 márciusában hatalmas sikerrel Bach Máté Passióját vezényelte a zenekar élén.

Az Egyesült Államokban washingtoni szerződése mellett rendszeresen dolgozik a New Yorki Filharmonikusokkal és a Clevelandi Zenekarral. Számos korábbi operaházi fellépése után (Bécs, Párizs, London stb.) viszonylag ritkábban van alkalma operaprodukciók irányítására, de ezeket mindig jelentős nemzetközi figyelem kíséri. Párizsi Varázsfuvolája gyakran látható a Mezzo tévécsatornán, a Glyndebourni Fesztiválon 2006-ban általa vezénylet Cosi Fan Tutte előadás DVD-n is nagy siker. Lemezfelvételeit számos nemzetközi díjjal tüntették ki. Az utóbbi években zeneszerzőként is bemutatkozott, 2005-ben Amszterdamban saját szerzői estje volt.

Alapítója a Magyar Mahler Társaságnak, patrónusa a Brit Kodály Akadémiának. Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Emlékérmével, a Davosi Világgazdasági Fórum Kristálydíjjal tüntette ki. A francia államtól Chevalier des Arts des Lettres címet, Magyarországon 1984-ben Érdemes Művész címet, 2006-ban Kossuth-díjat kapott. Fischer Iván Budapest díszpolgára.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek