BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Halmos Vilmos
Név: Halmos Vilmos
Születési dátum: 1943
Hangszer: zongora
Együttes: Benkó Dixieland Band
 
1943-2015

Zenész családba született, édesapja Cziffra Györggyel - a későbbi világhírű klasszikus zongoristával együtt - a háború előtti Arizona Revűszínház elismert sztárja volt. Szülői hatásra kezdett zongorázni, ami hamar szenvedélyévé vált. Kígyósi Árpád zeneiskolájában tanult.

14 évesen alakította meg első zenekarát Csóka Istvánnal (az Illés együttes első bőgőse) és Illés Károly szaxofonossal. Zenélt a Syriusban, később pedig Silye Attilával (Express) dixielanddel kísérleteztek. 1970-75 között szombatonként az Újságíró Klubban zongorázott, orgonált, énekelt Vida Lajos dobossal. 1975-ben került a Benkó Dixieland-be, Dávid Tamás helyére. Nem először játszott az együttesben, mivel már a zenekar megalakulásakor alkalmanként fellépett velük.

A tradicionális jazzt játszó zongoristák élvonalába tartozó Halmos Vilmos a modernebb irányt kedvelte, de szinte minden stílusirányzatban otthonosan érezte magát. 2004-ben Csikós Miklóssal, Kovacsevics Gáborral megalapíották a Benkó Triót. Később csatlakozott hozzájuk Gáspár Pál és Varga Tibor. Ezzel a felállással 2005-től Benkó Trió és Barátai, majd 2012-től SPArKING néven léptek fel.

Díjak, kitüntetések:
1997 Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek