BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kéry János
Név: Kéry János
Születési hely: Debrecen
Születési dátum: 1974
Hangszer: zongora
Link: www.keryjanos.hu/
 
Kéry János 1974-ben, zenész családban született. Zongora és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Kitűnő eredménnyel érettségizett, elnyerte az iskola Kodály díját. Tanulmányait az Egyesült Államokban a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetésessel diplomázott, majd 2000-ben Artisjus-díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak.

Eötvös és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett Németországban a Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2015-ben (Solistenprüfung) további két mester-diplomát szerzett. DLA fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. (Tanárai voltak: Dr. Irinyi Tamásné, Helyes Erzsébet, Keuler Jenő, Pless Attila, Molnár Zsolt, Madeleine Forte, Wallis Bratt, James Cook, Alexander Peskanov, Lantos István, Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Dimitrij Baskirov, Körmendi Klára, Rados Ferenc, Kurtág György, Devich Sándor, Bánfalvi Béla, Kostyál Kálmán, Thomas Douis, Eduard Brunner, Florent Boffard, Vadim Suchanov, Nagy Péter, Prunyi Ilona.)

2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje. Mesterkurzusokat tartott több ízben a Sankt Wendel-i (Németország) nemzetközi zenei táborban és a Mexikói Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban.

Közös koncertjei voltak a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Gyakori művésze a kortárszenei Mini-Fesztiválnak. Számos vidéki város mellett több ízben fellépett a budapesti Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a MÜPA Színháztermében, a Yale és a Boise egyetemeken, a Bellas Artes hangversenyközpontban Mexikóvárosban és sok más neves koncertteremben, a világ számos országában . Rádiófelvételeket készített, ill. élő koncertközvetítést sugárzott vele a BSU Radio (USA), a Bartók Rádió (Budapest), és a Saarbrücken Klassik Radio (SR2).

Díjak:
2000 - Artisjus-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek