Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Prőhle Henrik


fuvola

Születési hely
Pozsony (Bratislava)
Születési dátum
1936

 
1936. június 8., Pozsony [Szlovákia] - 2022. január 20.

Prőhle Henrik 1936. június 8-án született Pozsonyban. Édesanyja, aki a bécsi zeneakadémiára járt, fontosnak tartotta, hogy gyermekei is zenét tanuljanak. Mérnöki pályára készült, de végül a zenei hivatás mellett döntött.

Zenei tanulmányait Budapesten végezte. Először Jeney Zoltánnál tanult a Bartók Béla Zenei Szakközépiskolában (miközben párhuzamosan a József Attila gimnáziumnak is diákja volt), majd 1956-tól kezdve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Hartai Ferenc növendéke lett. 1961-ben diplomázott. 1957-től a MÁV Szimfonikusok első fuvolistája, majd 1961-től a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja egészen 1996-ig. 1965-től az Operaház mellett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának szólófuvolása is lett. Részt vett Aurèle Nicolet budapesti mesterkurzusán, mely - saját elmondása szerint - teljesen új alapokra fektette fuvolázását.

Pernye András zenetörténész és kritikus figyelt fel rá az 1965-ös Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen, az ő elismerő cikke nyomán egyre több felkérést kapott. Szólistaként, kamaramuzsikusként Európa számos országában koncertezett. Rendszeresen fellépett a Budapest Filharmóniával és a Miskolci Filharmonikusokkal. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Lukács Miklós, Ferencsik János, Kórodi András, Lamberto Gardelli, Pongrácz Péter, Kovács Béla, Meizl Ferenc, Hock Bertalan, vagy Giuseppe Patanè.

Nevéhez közel húsz magyar bemutató fűződik. Játszotta többek között Petrovics Emil fuvolaversenyét Kórodi András vezényletével és a Budapesti Filharmóniai Társasággal, Fekete-Győri István, Kalmár László neki írt darabjait, amiket a Magyar Rádió zenei felvételeken rögzített (több olyan művet is felvettek, amelyek ma minden fuvolás repertoárjában megtalálható: Poulenc, Casella, Taktakisvili, Martin, Bartók–Arma stb). Több lemezfelvétel is készült vele. A Budapesti Bach Trió egyik alapítója, valamint tagjaként 1978-tól körülbelül tizenöt éven át adott közös hangversenyeket Horváth Anikó csembalóművésszel és Kiss Domonkos Judit gordonkaművésszel.

1964-től 1971-ig a Győri Zenei Szakközépiskolában, majd 1971-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán tanított. 1975-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán docens, 1992-től egyetemi tanár, 1996 és 2006 között pedig a fúvós tanszék vezetője volt.

Az Országos Zenepedagógiai Szakosztály fafúvós tagozatának vezetője volt, de tagja volt a Zeneművészek Szakszervezete elnökségének, valamint az Operaház Igazgatóságának is. Tantervek írásában, továbbképzések, fuvolás találkozók szervezésében és közreműködésében vett részt. Zenei bizottságok tagja volt, rendszeresen szerepelt zsűritagként, elnökként zenei versenyeken is. Az EMB Kottakiadónál megjelent átiratai és közreadásai által nagyban hozzájárult a fuvolairodalom repertoárjának kiszélesítéséhez.

Prőhle Henrik 2022. január 20-án hunyt el.

Díjak, elismerések:
1986 - Bartók-Pásztory díj
1992 - A Magyar Állami Operaház Komor Vilmos emlékplakettje
1996 - A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje
2001 - Doppler-díj
2006 - A Magyar Felsőoktatásért emlékplakett