BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Vajna Katalin
Születési hely: Sóly
Születési dátum: 1949
Hangszer: karnagy
 
Zeni tanulmányait 1961 és 67 között a székesfehérvári Zeneiskolában hegedű és magánének tanszakon, valamint 1963 és 67 között a Vasvári Pál Ének-Zene Tagozatos Gimnáziumban Mihályi Gyulánénál folytatta. 1971-ben végzett az Egri Tanárképző Főiskola magyar-ének-zene szakán Tar Lőrinc és Rezessy László növendékeként, majd 1974-ben magyar nyelvből és irodalomból diplomázott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Párkai István tanítványaként „A” kategóriás karnagyi besorolást szerzett 1976-ban Budapesten. 1979-ben az Országos Filharmónia hivatásos előadóművészi működési engedélyét is megkapta karnagyi kategóriában. 1986-ban Krikor Csetinyan professzornál (Bulgária) mesterkurzust végzett.
1971/72-ben az Újfehértón, 1972-74-ben a Szolnok-Szandaszőlősön, 1974-79-ben a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban és a Bartók Béla Zeneiskolában tanított. 1978 és 1988 között a Bartók Béla Kamarakórus karnagya, 1988-tól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat főtanácsosa, a megyei művészeti élet segítője, egyik szervezője.
1991-ben megalapította a szolnoki Ádám Jenő Magánzeneiskolát, amelynek azóta is tanára, vezetője és fenntartója. Férjével, Szabó Andrással életre hívja az Ádám Jenő Országos és Nemzetközi Dalversenyt, amelyet háromévenként rendeznek meg Szolnokon.
Jelenleg két kórussal dolgozik: a hangverseny minősítésű kisújszállási Phoenix Vegyeskar, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusának vezetője. Több nemzetközi versenyen szerepeltek már sikerrel, a kórusokkal bejárta Európa legtöbb országát.
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) választmányának, a Zeneszó című zenei folyóirat szerkesztőségének és az Országos Felnőtt-énekkari Bizottságnak tagja. A Szolnok megyei Jászkun Krónika című napilap zenekritikusa külsős újságíróként. A Megyei KÓTA Felnőtt-énekkari Bizottságának vezetője. 1990-ben életre hívta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőttkórusok megyei találkozóját, amelyet azóta is minden évben megrendeznek.

Díjak, elismerések
2004 Csokonai Alkotói Díj (NKÖM)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek