BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Mandel Róbert
Név: Mandel Róbert
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1957
Hangszer: tekerő
E-mail: robertmandel@robertmandel.at
Link: www.robertmandel.at
  geneamus.at
Együttes: Mandel Quartet
 
1957. május 4. Budapest

Tekerőlantművész, organológus.

Hangszerkészítő szakmunkásvizsgáját 1977-ben tette le. Ugyanebben az évben a Magyar Televízió Ki-Mit-Tud? című műsorának döntőse, 1978-tól az Országos Filharmónia szabadfoglalkozású előadóművésze. 1981-ben hangszer-restaurátori tanulmányokat folytatott Nürnbergben Dr. Friedemann Hellwig és Dr. John Henry van der Meer restaurátorok irányításával, 1982-től a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének hangszer-restaurátora lett. 1983-tól a Fiatal Művészek Fesztiváljának főmunkatársa, illetve a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának tagja. 1988-tól az INTERKONCERT munkatársa, a Musica Antiqua osztály vezetője.

1993-tól a WOMUFE (World Music Fesztivál), 1998-tól a Budaörs Fesztivál alapító igazgatója, 2002-től a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke. 2004-ben a Közép-Magyarországi Régió Európai Uniós Fesztivál, 2006-ban a Budaörsi Kistérségi Fesztivál igazgatója. Legfőbb két célkitűzése egyrészt a régi magyar zene hazai és külföldi megismertetése, magas szintű zenei előadása és a magyar kultúra hírnevének öregbítése, másrészt egy már évszázadok óta elfeledettnek hitt hangszer, a tekerőlant újrafelfedezése, és teljes korabeli repertoárjának bemutatása.

Mandel Róbert tekerőlantjával 1977 és 2010 között 4 kontinensen, 26 országban közel 2100 hangversenyt adott. Legjelentősebb koncertjeit szólistaként, majd az 1981-ben általa alapított Mandel Quartet-tel többek között a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, a világ legismertebb régizene fesztiválján San Franciscóban a Berkeley Early Music Festival keretein belül, Rio de Janeiróban a Theatro Municipal-ban, Tel Avivban az Old Jaffa Chamber Music Festival-on, a mexikóvárosi Cervantino Festival-on, a Bregenzer Festspiele-n, a stockholmi Musikmuseet-ben, a párizsi Ile de France Festival-on, a Canterbury katedrálisban, illetve Brüsszelben, a Grand Place-on az 1956-os jubileumi ünnepségen adta.

2014 óta Bécsben dolgozik a Geneamus Verein (Gesellschaft für Neue und Alte Musik) alelnökeként, majd Bécsben 2015-ben megalakította az Ensemble Geneamus Wien kortárszenei együttest.

Játékát számos magyarországi, német, angol és egy japán kiadású hanglemez őrzi.

Elektrofon hangszerek című könyve 2007-ben, Magyar Népi Hangszerek (Hungarian Folk Instruments) című kötete 2008-ban, majd a Klasszikus és romantikus hangszercsodák (Classical and Romantic Instrument Marvels) című nagyszabású munkája 2010-ben jelent meg. A Magyar Népi Hangszerek című könyvéért megkapta a könyvszakma legmagasabb kitüntetését, a Szép Magyar Könyv díjat.

Mandel Róbert 2010-ben elindította organológiai kurzusait többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Szakközépiskola, valamint külföldi egyetemek felkérésére.

Előadóművészi és elméleti munkásságáért 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
CentriFUGA produkció: Befejezetlen Contrapunctus
FUGA
Lemezajánló
További lemezek