Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kósa Gábor


ütőhangszerek, csembaló, zongora, orgona

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1950

 
Kósa Gábor ütőhangszeres-, zongora-, orgona- és csembalóművész, karmester, zeneszerző, 1950-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola és a stuttgarti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatójaként végezte. 1975-től töretlenül ívelő előadóművészi karrierjét az Országos Filharmónia ütős és zongorista szólistájaként kezdte, később pályáján egyre nagyobb súlyt kaptak a billentyűs hangszerek. Specialitása a dalkíséret, az improvizáció, a continuójáték és a zenekari művek orgonaszólamainak megszólaltatása. Több mint 40 hanglemezt készített (Hungaroton, Naxos). Rendszeresen foglalkoztatott, a hazai és nemzetközi kritika által elismeréssel méltatott művész.
Kósa zeneszerzői pályája az Új Zenei Stúdió kereteiben indult. Sokoldalú, kísérletező alkatú szerző, számos műve jelent meg az Editio Musica Budapest gondozásában.