BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Würtz Klára
Név: Würtz Klára
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1965
Hangszer: zongora
 
Würtz Klára 1965-ben született Budapesten. Már hatéves korában a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt. Zongorázni Magyarné Szalai Irénnél tanult, és hamarosan állandó zongorakísérője lett a Gyermekkórusnak. Négy évvel később már szólódarabokat is játszott, és szólistaként debütált egy 72 koncertből álló Japán turnén.

11 évesen, 1979-ben felvették a Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályába, ahol Máthé Miklósné Kéri Klára és Esztó Zsuzsa növendéke lett. 1982 és 1989 között kitüntetéssel végezte el a Zeneakadémia zongora szakát, ahol Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Kurtág György és Rados Ferenc tanítványa volt. Mindeközben több zongoraversenyen is, többek között Milánóban az Ettore Pozzoli Zongoraversenyen, dobogós helyezést ért el. A diploma megszerzése után Hollandiába költözött. Többször részt vett Schiff András kamarazenei mesterkurzusán Angliában.

1988-ban a dublini Gpa Nemzetközi Zongoraversenyen nyújtott teljesítményére felfigyelt a Columbia Artist Management, így 1991-ben 38 fellépéses észak-amerikai hangversenykörútra szerződtek vele. 2003-ban debütált a Carnegie Hall nagytermében a Bostoni Szimfónikus Zenekar és Bernard Haitink meghívására. 2006-ban szólóestet adott a Salzburgi Ünnepi Játékok Mozart Évében.

A világ számos részén fellépett, koncertezett Japánban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indonéziában, Kínában, és Európa több országában. Olyan művészekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint például Timora Rosler, Janine Jansen, Dmitri Makhtin, Justus Frantz, a Philharmonia der Nationen, a Czech Philharmonic és Jiri Belohlavek.

Több, mint 20 felvétel készült vele a Brilliant Classics és a Piano Classics gondozásában. Baráti Kristóf hegedűművésszel készített CD-i, valamint a Klaviertrio Amsterdam tagjaként felvett Mendelssohn felvétele világszerte elismerést arattak.

Az Amsterdam Piano Trio tagja. Jelenleg a koncertezés mellett az Utrechti Zeneművészeti Főiskola docense.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek