BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lukin László
Név: Lukin László
Születési hely: Baja
Születési dátum: 1926
Hangszer: karnagy
 
1926-2004
Baján született, 1926. január 30-án Lukin Sándor és Dobler Margit gyermekeként. Édesapja tanár volt, de mellette kántorkodott is, és jól játszott hegedűn és orgonán is. Édesanyja is zeneiskolát végzett, a zongorázás alapjait tőle sajátította el. Természetes volt hát, hogy a zene meghatározó szerepet töltött be az életében. Még bajai gimnazista volt, amikor 1942-ben a cserkészújságba írt egy cikket Kodály Zoltánról, melyet el is küldött a híres népzenekutatónak, aki egy dedikált kottát küldött neki viszonzásként.
1944-48 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán egyházkarnagyi szakot végzett Bárdos Lajos tanítványaként.
Az 1948/49-es esztendőben pedig középiskolai ének- és zenetanárképző szakon tanult, ahol Ádám Jenő volt a mestere.
1950-től 1982-ig a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium énektanára volt, emellett több fővárosi énekkart irányított: a Budapesti Kórus helyettes karnagyaként, illetve a Vasutas Szakszervezet Központi Kórusának karnagyaként tevékenykedett, és 1954-től ő vezette az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeit. 1954-től az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeinek műsorvezetője volt, 1958 és 1968 között pedig a Muzsika Tücsökmuzsika című rovatát szerkesztette. Rovatvezetőként, illetve műsorvezetőként dolgozott a Muzsika című lapnál, valamint a Magyar Televíziónál, és haláláig a Magyar Rádió külső munkatársa is volt.
1950-ben feleségül vette az író Molnár Ferenc unokáját, a rendező Horváth Ádám testvérét Horváth Esztert, aki nyolc gyermekkel ajándékozta meg őt. Gyermekeik: Sándor, Cecília, Ágnes, Gábor, Márta, András, Zsuzsanna és Katalin.
Lukin László 1960-tól 1965-ig a Magyar Televízió Zenélő órák című műsorának egyik vezetője volt, mely műsort Horváth Ádám rendezte.
A Liszt Ferenc Társaság, a Magyar és a Nemzetközi Kodály Társaság alapító (elnökségi) tagja, a Bárdos Lajos Társaság főtitkára, zenei klubok vezetője (pl.: Pedagógusok Fáklya Klubja, BM Művelődési Ház Zenebarátok Klubja), Baja városának díszpolgára (1989), a II. Kerületért Emlékérem (2000) tulajdonosa volt.
Több szakkönyvvel gazdagította a magyar zenepedagógiát, ő készítette el például az Ének-zene a gimnáziumok I-III. osztálya számára című tankönyvet, illetve az általános iskolák 7-8. osztályának szóló ének-zene tankönyvet.
Budapesten halt meg, 2004. augusztus 17-én.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Hommage à Kocsis Zoltán | Rácz Zoltán kamaraestje
Zeneakadémia
Bach - Duruflé - Szathmáry
MÜPA
Budapesti Vonósok: Klasszikusok tükrében 1.
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek