BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Jávori Vilmos
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1945
Hangszer: dob
Együttes: Jávori Sound Machine
 
1945. október 18. Budapest - 2007. február 20. Budapest

Zenész család gyermekeként tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte meg Schwarcz Oszkár növendékeként. A konzervatórium elvégzése után játszott Garai Attilával, majd olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Fogarasi János, Pege Aladár, Vukán György, Tomsits Rudolf, Szakcsi Lakatos Béla, illetve Szabados György. 1966-ban a Pege trióval fellépett a Stockholmi Jazz Fesztiválon, majd a varsói Jazz Jamboree-n. 1968-tól kezdve olyan neves rendezők filmzenéinek elkészítésében közreműködött, mint Jancsó Miklós, Bacsó Péter, Makk Károly és Szabó István, az Oscar-díjas Mephistóban előadott dobszólója máig emlékezetes. 1969-től Hacki Tamás együttesével koncertezett világszerte.

Több nemzetközi fesztiválon nyert díjat, 1968-ban Montreux-ban a Tomsits Kvartett tagjaként újságírói különdíjat, 1972-ben San Sebastianban-ban Szabados Györggyel a free kategóriában első díjat, illetve ugyanitt a Mr. Szextett-tel (Szakcsi, Vukán, Berkes, Tomsits, Ráduly) újságírói különdíjat vehetett át. 1971-ben hat hónapig az Egyesült Államokban dolgozott, ahol Elvin Jones növendéke volt, koncertezett többek között Jan Hammerral, Zoller Attilával és Szakcsi Lakatos Bélával. 1972-ben Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos �Bögöly� Bélával megalakította a 70-es évek meghatározó formációját, a Rákfogó együttest.

A hetvenes évek közepén a Csík-Fogarasi-Jávori trióval lépett fel, 1980-ban a Pege trióval az indiai Jazz Yatra fesztiválon adott koncertet. A 80-as évek elején Snétberger Ferenccel, Torma Rudolffal és Csiszár Péterrel létrehozta a Jávori Kvartettet, amellyel főként swinget és latin zenét játszott. 1990-ben részt vett a Kőbányai Zenei Stúdió létrehozásában, és még ugyanebben az évben megalapította a Shabu-shabu együttest Berki Tamással, László Attilával, Lattmann Bélával és Fogarasi Jánossal. 2003-ban fiatal tehetséges muzsikusokkal létrehozta a népdalfeldolgozásokat játszó Jávori Sound Machine-t. Szivárvány havasán című lemezükön Tony Lakatos világhírű szaxofonos is közreműködik.

Jávori Vilmos 1987-ben a Magyar Jazz Quartettel eMeRTon díjat, 2001-ben pedagógiai munkája elismeréseként Weiner Leó-díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség neki ítélte a Szabó Gábor-díjat.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek