BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lax Éva
Név: Lax Éva
Hangszer: ének - mezzoszoprán
Együttes: Affetti Musicali
 
Lax Éva a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdett éneket tanulni, ezzel egyidejűleg bölcsészdiplomát, majd később PhD címet szerzett a budapesti ELTE Olasz Tanszékén. Énektanulmányait később Adorján Ilona irányításával folytatta. Több ízben részt vett az innsbrucki barokk zenei kurzusokon, ahol René Jacobs, Emma Kirkby és Jessica Cash tanítványa volt, majd 1998-2000-ig három alkalommal Amszterdamban is járt régizenei továbbképzésen.

Az Affetti Musicali együttes alapító tagja, de számos más régizene együttessel és zenekarral is fellépett itthon és külföldön, mint pl. a Capella Savaria, a Concerto Armonico, a Musica Profana, a Cantus Corvinus és az Ars Longa. Az olasz Accademia Bach ének- és zenekarának velencei és padovai koncertjein rendszeresen közreműködött szólistaként, ezekkel az együttesekkel több lemezt is készített. Fellépett a senlisi és az avignoni fesztiválokon, valamint a párizsi Musicorán. Megalakulásuk óta sokszor szerepel a soproni, a budapesti és a fertődi régizenei fesztiválokon, olyan neves művészek partnereként, mint Malcolm Bilson, Nicholas McGegan, vagy Spányi Miklós.

Repertoárja elsősorban a régi zenére alapul, a középkortól a bécsi klasszicizmusig, de gyakran tesz kirándulásokat a romantika és a modern zene területére is.

Filológiai munkásságában kiemelkedő helyet foglal el Claudio Monteverdi összes leveleinek kritikai kiadása (Firenze, Olschki, 1994), amely 1998-ban magyarul is megjelent a Kávé Kiadó gondozásában. 1993-tól 2015-ig a Weiner Leó konzervatóriumban tanított magánéneket, majd 2015-től a Ward Mária zeneművészeti gimnázium régizenei szakirányának énektanára. Eközben az ELTE Olasz Tanszékének nyugalmazott docenseként olasz zenetörténetet ad elő.

A Hungarotonnál tizenegy CD-je jelent meg, Telemann, Hasse, Steffani szólókantátáival, Händel, Caldara, Carissimi operáival és oratóriumaival. Az olasz Dynamic négy albumát adta ki, ezeken Telemann, Vivaldi és régi olasz szerzők kantátái hallhatók.

Lax Éva aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek