BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Zsoldos Béla
Név: Zsoldos Béla
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1952
Hangszer: ütőhangszerek
 
A rendkívül sokoldalú ütőhangszeres művész Budapesten született 1952-ben. Patinás zenészcsaládból származik, előadóművészként és komponistaként egyaránt jegyzik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, ahol tanári képesítést is szerzett.

1982 és 1986 között a Bartók Béla Zeneiskolában tanított, 2000 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának docense, ahol klasszikus ütőhangszerek, jazz vibrafon és percussion tárgyakat oktat.

1982-ben és 1983-ban is részt vett a Varsói Jazz Jamboree-n, 1983-ban a bath-i Kamarazenei Fesztiválon, majd egy évvel később a kuhmo-i Kamarazenei Fesztiválon játszott Finnországban. 1998-ban Ljubljanában az EBU Fesztiválon is fellépett. 50. születésnapi koncertjét a Magyar Rádió közvetítette. Az utóbbi években gyakran játszik együtt fiával, Zsoldos Dániellel, akinek fő hangszerei szintén az ütőhangszerek és a vibrafon.

Korábban olyan együttesekben zenélt, mint a Kőszegi Percussion Workshop Orchestra, az ÜssDob, a Jávori Sound Machine vagy a Modern Art Orchestra. Jelenleg a BDSZ Collection, a Creative Art Ensemble és az In Line tagja, a Morgan Workshop-nak és a Morgan Workshop Plus-nak pedig egyben művészeti vezetője is.

Eddigi pályája során mintegy ötszáz lemezfelvételt készített olyan művészekkel, mint Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila vagy Vukán György.

A Magyar Jazz Szövetség alelnöke.

2000-ben eMeRTon-díjjal, 2004-ben pedig Artisjus-díjjal tüntették ki. 2007-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2022-ben pedig Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíjjal és Szabó Gábor-díjjal tüntették ki.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek