BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Esterházy Pál
Név: Esterházy Pál
Születési hely: Kismarton
Születési dátum: 1635
  Zeneszerző
 
 
1635. szeptember 7., Kismarton - 1713. március 26., Kismarton

Esterházy Pál herceg, Magyarország nádora, műkedvelő költő és zeneszerző. 1652-ben Sopron főispánja, 1661-ben főudvarmester, 1663-ban Zrínyivel, később Montecuccoli alatt a török ellen harcol. 1667-ben alsó-magyarországi fővezér, 1681-től nádor. 1683-ban részt vesz Bécs felmentésében és 1686-ban Buda ostromában. 1687-ben elnyeri a birodalmi hercegi rangot.

Egyetlen fennmaradt műve az 1701-ben íródott "Harmonia Coelestis..." egyházi kompozíciók gyűjteménye, amely 1711-ben Bécsben jelent meg rézbemetszett szólamokban. A mű nagy jelentőséggel bír a magyar régizene történetében; a korabeli európai hangszerkészlet teljes felhasználásával, sőt itt-ott eredeti apparátusbeli kombinációkkal készült munka, amely a nyugati egyházi zene nemzetközi nyelvezete mellett a magyar egyházi nép-ének stílusát is szóhoz juttatja. Ilyenformán az első, és sokáig az egyetlen kísérlet magyar zenei anyag nyugati köntösben és nyugati készséggel való megszólaltatására. A mű tartalma 55 szerzemény latin egyház szövegekre: 40 szólóhangokra hangszeres kísérettel, 6 duett és 9 kóruskompozíció zenekarral. Zenekari technikájában feltűnő a hangszín-érzék, a hangszeres összeállítás szabadsága és invenciógazdagsága. Esterházy Pál munkája sokáig egyedülálló kísérlet maradt, mert a 18. század németes egyházi műzenéje Magyarországon csaknem kizárólag külföldi nyomokon indult, és a magyar egyházi dallamkincs jóformán idegen maradt számára.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek