BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Csapó Gyula
Név: Csapó Gyula
Születési hely: Pápa
Születési dátum: 1955
  Zeneszerző
 
 
1955. szeptember 26-án született. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta zeneszerzés és zeneelmélet szakon, ahol 1981-ben diplomázott. Közben magánórákat vett Jeney Zoltántól, és 1979-ben csatlakozott az Új Zenei Stúdióhoz. 1981-ben francia állami ösztöndíjjal a párizsi IRCAM-ban tanult elektronikus zenét David Wessel és Stephen McAdams irányítása alatt. 1983-87 között a Woodburn Ösztöndíjjal az Egyesült Államokban Morton Feldmannál tanulhatott. Ebben az időben kezdett tanítani a Buffalo Egytemen (SUNY), valamint Soros-ösztöndíjasként megszerezte doktori fokozatát zeneszerzésből. Itt ismerkedett meg John Cage-dzsel, akinek ajánlására a New York Foundation for Contemporary Performance Arts támogatta Csapó további munkáját.
Miután darabjai világszerte (USA, Kanada, Japán, Új Zéland, Olaszország, Hollandia, Németország, Magyarország) ismertté váltak, Csapó a montreáli McGill Egyetemen kezdett tanítani, majd ismét az Államokban a Princeton Egyetemen. 1994-ben tért vissza Kanadába a Saskatchewa Egyetemre, ahol vendégprofesszorként zeneszerzést, zeneelméletet, zenetörténetet és kortárs kamarazenét tanít ma is. 1994-ben a Magyar Televízió Csapó műveiből összeállított programot tűzött műsorára. 1995-ben Köln városa egész estés koncertet rendezett műveiből tiszteletére, és az amerikai Open Space kiadó megjelentette első cd-jét "A Desert March" címmel. 1996-ban a Korunk Zenéje fesztiválon több Csapó-darab is műsoron szerepelt, és a Collegium Budapest kutatói ösztöndíjasa lett. Ugyanebben az évben a Canada Counsil három elekroakusztikus zeneművet rendelt tőle.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Sokszínű Gyöngyszemek | Szervánszky Endre: Fuvolaverseny
Pesti Vigadó
A jövő zenéje | Kortárs kamarazene a BFZ Próbatermében
BFZ Próbaterem
Lemezajánló
További lemezek