BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bojtár László
Név: Bojtár László
Születési hely: Mohács
Születési dátum: 1926
  Zeneszerző
Link: www.bojtar.hu/bl.html
 
 
1926. február 21., Mohács - 1995. november 13., Mohács

Bojtár László zeneszerző 1926. február 21-én született Mohácson. A gimnáziumot szülővárosában kezdte, majd a ciszterek pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában folytatta, ahol 1944-ben érettségizett. A háború után a pécsi egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett abszolutóriumot, de jogászként soha nem dolgozott.

1949-től 40 éven át katolikus kántori szolgálatot látott el szülővárosában, Mohácson. Az ökumené Bojtár László működésének idején széles körben nem volt elfogadott, de ő kézenfekvő természetességgel közreműködött alkalmanként minden felekezet rendezvényein (református, evangélikus, izraelita.)

Pécsi Sebestyén zeneakadémiai professzor 1948-ban mutatta be egy bírálatra hozzá küldött művét a budapesti Bazilikában. Mérföldkő volt életében, hogy egy Magnificat pályázat eredményeképp Bárdos Lajossal került kapcsolatba, aki későbbi fejlődését irányította.

1978-ban részt vett a református egyház által meghirdetett korálvariáció pályázaton, ahol munkája bekerült az általuk publikált kötetbe. 1989-ben a miskolci Szent Anna egyházközség által kiírt pályázatra küldött hét orgonadarabját a zsűri „Életművéért” első díjban részesítette. 9 orgona kompozíciója Áment Lukács pannonhalmi bencés atya előadásában CD-n jelent meg.

Komponált népzenei feldolgozásokat és mesejátékokat is, melyek közül kiemelkedik az 1967-ben bemutatott gyermekopera.

Két emlékhangverseny anyaga megjelent CD-n is, melyeket a Magyar Rádió műsorán tart. Egyik lemezen Fúvósötösét a budapesti Concordia fúvósötös játssza. A műveit tartalmazó szerzői CD-n oboa-zongora darabok, kórusművek, orgonadarabok, kamarazenekari kíséretes énekszólók hallhatók, közreműködik többek között a Magyar Állami Népi Együttes.

Kórusműveit mohácsi, pécsi, győri és budapesti kórusoknak ajánlotta. Oboa-zongora művei részben a népdalfeldolgozás, részben a népdalok hatására írt kompozíciók kategóriájába sorolhatók. A londoni International Music Museum őrzi Bojtár László anyagát. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézeténél szintén fellelhetők művei.

Előadóként is fórumot kapott népzenével foglalkozó műsorokban a budapesti, a pécsi és az újvidéki rádióban. Mohács művelődéstörténetének megszállott kutatója volt, ezt jelzi három akadémiai pályadíj, nyolc kötetnyi kéziratos monográfia és a helyi, valamint megyei sajtóban publikált 300 újságcikk. 1988-ban Baranya megye részesítette „Kiváló munkáért” kitüntetésben, 1993-ban Mohács városa tisztelte meg díszpolgári címmel.

Bojtár László zeneműveinek jegyzéke (pdf)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek Ünnepe – 5. koncert: Magyar Concerto
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 4. koncert: Történelmi arcképek
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 1. koncert: Magyar népi hangszerek
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek