BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Weiner László
Név: Weiner László
Születési hely: Szombathely
Születési dátum: 1916
  Zeneszerző
 
 
1916. április 9. Szombathely - 1944. július 25. Lukó [Lukov, Szlovákia]

Zenei tanulmányait szülővárosában, Szombathelyen kezdte meg. Középiskolás korában mély benyomást tett rá Kodály Háry Jánosának előadása a budapesti Operaházban, és szakmai fejlődésében is meghatározó fordulatnak bizonyult. 1934-ben Kodály Zoltán irányításával folytatta zeneszerzői tanulmányait. Bár minden tantárgyban a legjobb előmenetelt tanusította, úgy döntött, hogy az utolsó évét megismétli, így 1940-ben kapta meg diplomáját.

Egyaránt volt tehetséges karmester, zeneszerző és zongorista is. Első zenekari bemutatóját (Nyitány kis zenekarra) Rajter Lajos vezényelte. A következő években sikeresen vezényelte Händel két oratóriumát (Saul, Judás Makkabeus). Sajnos azonban a történelem félbeszakította pályafutását és alig huszonnyolc évesen a lukovi munkatáborban érte a halál.

Munkái közt számos olyan remek darab maradt fenn, mint a Duó hegedűre és mélyhegedűre (1939), a Vonóshármas-Szerenád (1938), a Lukács Pálnak ajánlott Szonáta mélyhegedűre és zongorára, valamint a Concerto zongorára, fuvolára, mélyhegedűre és vonószenekarra.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek