BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Bartay András
Születési hely: Forró
Születési dátum: 1799
  Zeneszerző
 
 
1799, Forró – 1854. október 4., Mainz

A reformkor egyik vezető személyisége, zeneszerző, tanár. 1829-ben Menner Lajossal együtt megalapítja a Pestvárosi Énekes iskolát, amelynek első igazgatója. 1843-1844-ben a Nemzeti Színház ún. bérlőigazgatója, ameyl posztot pályázaton nyert el évi 12 000 pengőforint országos segéllyel. Igazgatása alatt a színházi élet fellendült. Az ő pályázati kiírásai nyomán született meg a Himnusz, a Szózat és számos népszínmű. Rögzített szerzői jogdíjrendszerével megnövelte az eredeti drámabemutatók számát: a 28 premier szerzői között volt Szigligeti Ede (öt művével), Vörösmarty Mihály (Czillei és a Hunyadiak, A fátyol titkai), Jósika Miklós (A két Barcsai), Eötvös József (Éljen az egyenlőség!), Czakó Zsigmond (Kalmár és tengerész). Az operabemutatók közül kiemelkedett Erkel Ferenc Hunyadi Lászlója. Visszaszerződtette Schodelnét operaprimadonnának, illetve Egressy Gábort rendezőnek. Sikerrel szerepelt társulatával a pozsonyi országgyűlésen. A szakszerűen vezetett, a német színészet versenyét is álló, a polgári nemzeti színházért folytatott vállalkozás anyagi kudarccal végződött, ezért Bartay külföldre költözött, először Franciaországban, majd Németországban élt. Komponált operát, misét, oratóriumot, dalokat. Operái közül az Aureliát a Nemzeti Színház mutatta be (1837); a Jakab István szövegére írt A csel (Nemzeti Színház, 1839. ápr. 29.) című műve az első magyar vígopera.
1835-ben harmónia és ellenpont tankönyvet írt, összhangzattan-tanulmányaival és dalgyűjteményeivel a zeneoktatást szolgálta.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
CentriFUGA produkció: Befejezetlen Contrapunctus
FUGA
Lemezajánló
További lemezek