BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kurtág György jr.
Név: Kurtág György jr.
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1954
  Zeneszerző
  youtu.be/NAjrjEojs2c
 
 
"Mint kutató az intelligens hangszerek létrehozása, valamint a kollektív hangszerek és az interaktivitás pedagógiáját integráló szerkezetek (ember-gép kommunikáció) létrehozása iránt érdeklődöm.

Mint zeneszerző a többi zeneszerzővel történő közös munka, valamint az előadókkal létrehozott fejlődő projektek iránt érdeklődöm.

Mint pedagógus olyan módszert hoztam létre, amely fejleszti a háromdimenziós kommunikáció folyamatosságához nélkülözhetetlen alap kompetenciákat:
- érzési intelligencia (a hallgatás mobilitása, tapintási érzékelés stb.)
- megosztott intelligencia (ember-gép kommunikáció)
- kollektív intelligencia (szabad improvizáció: a szándékok olvashatósága, a megelőlegezés, az idő- és formabeli elhelyezkedés, a kontextus megértése és kezelése)"


A szülőországában végzett zeneszerzés tanulmányai után, 1980 és 1982 között a metz-i Centre Européen de Recherche Musical (Zenei Kutatás Európai Központja) csapatához csatlakozik. 1980 és 1985 között zeneszerző-kutató és zenei asszisztens az IRCAM-nál (Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique: Kutatási és Akusztika/Zene Koordinációs Intézet). Maurizio Kagel-lel, Eötvös Péterrel, Sylvano Bussotti-val dolgozik. Pierre Boulez Repons amerikai turnéjában vesz részt.

1983 óta Grünwalsky Ferenccel dolgozik. Több filmzenét komponált, ebből a „Variations Goldberg” kapja meg 1993-ban a Prix des Critiques de Cinéma (Filmkritikusok Díja), a legjobb filmzenének szóló díját. 1996-ban, a Párizsban mozieseményként bemutatott Ed Wood „Plan 9 from Outer Space” filmjének zenéjét komponálja újra a Quatuor Lugosival. Később a SCRIME (Studio de Création et de Recherche en Informatique et Musique Électroacoustique: Informatikai és Elektroakusztikus Zene Alkotási és Kutatási Stúdió) alkotási és zeneinformatikai kutatási központ tudományos tanácsának tagja. Kutatásai a zenész mozdulatainak elemezését valamint új hangszerek megalkotását érinti. A német Shadow céggel dolgozott egy, a gitár-midi interface-hez használható szintézis modul prototípus létrehozásában.

Daniel Kientzy-vel (szaxofon) és Frank Royan Le Mee-vel (vokalista) hozta létre a Comité des Fêtes együttest, amely a nyolcvanas évek végén zeneileg megújít, merítve az eklektikus kortárs és régi zenéből, a színház világából és az improvizációból.

1999 óta a kollaboratív zeneszerzésben és fejlődő projektekben vesz részt. Idősebb Kurtág Györggyel „elektronikus hibrid” vonósnégyesnek és szintetizátornak írta "Zwiegespräch"-t. A mű a Paul Sacher Alapítvány rendelésére készült és a 2000. Luzerni Fesztiválon, a 2001. Huddersfieldi Kortárs Zenei Fesztiválon (az Arditti kvartettel) valamint a 2002. Wiener Festwochen-en (a Keller kvartettel) szerepelt. Önálló művészként a „The Continuator Project " műve a 24. Hestejada de Las Arts d'Uzeste Musical (2001), a „Sons d’Hiver” párizsi fesztiválon valamint a 2002. bécsi és budapesti fesztiválokon szerepelt.

Lemezfelvételei:
Comité des Fêtes (Daniel Kientzy-vel – szaxofon – és Frank Royan Le Mee-vel – vokál és billentyűsök)
1er Pas (Pascal Lefeuvre-el – forgólant, Ed. Alba Musica)
Lux Nox : SMS (Ed. BMC Records Budapest)

lásd még: Ifj. Kurtág György - billentyűs hangszerek
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek