BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Molnár Dixieland Band
Név: Molnár Dixieland Band
Alakulás éve: 1964
E-mail: molnar@jgytf.u-szeged.hu
  mgabor@tvnetwork.hu
Tel.: (+36 36) 9252 671
Link: molnardixie.uw.hu/
 
Magyarországon a nem fővárosi jazz-együttesek közül a legrégebben fennálló és legismertebb a szegedi Molnár Dixieland Band, mely 1964-ben alakult egyetemistákból és amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Magyar Televízió is több műsort készített velük, a legnagyobb önálló műsoruk a Dixie-mix, mely 11 számból álló 40 perces moziklip.

Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években Szeged Oldtimers néven. Először a csehszlovákiai Prerovban jártak, ahol „Európa Klasszis” díjat nyertek. A zsűri elnöke a világhírű klarinétos, Albert Nicholas volt. Ezután sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazzfesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki promóciós célokra. Három CD lemezük is készült (1997, 1999, 2001). A legismertebb európai jazzszövetség, a Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradicionális jazz európai családfáját, ahol a MDB az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is felül helyezték el.

Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország) és Theis Jensen (Dánia). Ötletük nyomán sikerült létrehozni 1998-tól a „Dóm Dixie Gála” című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, mely az ország legelőkelőbb és páratlan bemutatója ebben a műfajban.

Az együttes vezetője Juhász Gyula-díjat, majd eMeRTon díjat kapott. Az együttes az eMeRTon díjat 2001-ben kapta meg. A zenekar 1994-ben a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe díjat, 1996-ban városukban a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át.

Magyarországon 1964 óta koncerteznek különféle jazzfesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban, évi 50-100 alkalommal.

Tagok:
Blaskovics László - trombita
Garay Márta - ének/zongora
Kalocsai Géza - dob
Kiszin Miklós - nagybőgő
Kréter Károly - banjo
Molnár Gyula - szaxofon/klarinét
Mucsi Árpád - harsona
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek