2023. december
BMC
Budapest

Két új kismonográfia - Kocsár Miklós és Orbán György életművéről

A Magyar zeneszerzők című sorozatban Berlász Melinda szerkesztői és sorozatszerkesztői kezdeményezéseként, két új kötet jelent meg a Budapest Music Center (BMC) kiadásában, amelyek mindegyike a 20–21. század két kiemelkedő jelentőségű, nemzetközileg elismert magyar zeneszerzőjének – Kocsár Miklósnak és Orbán Györgynek – életművéről elsőként nyújt tudományos igényű, közismeretet szolgáló áttekintést.

Az egyik kismonográfia – a Gerencsér Rita szerzőségében, 2001-ben megjelent első Kocsár-kismonográfiának a folytatásaként, – egy második, bővített kiadásban dolgozza fel a 2019-ben elhunyt szerző utolsó két évtizedes alkotókorszakát, és ebben a kiegészített formában először nyújt teljeskörű áttekintést a szerzői életműről. Az életmű utolsó évtizedeit (2001-2019) feldolgozó második kiadás szerzője a Kocsár-életmű elkötelezett kutatója, Ordasi Péter karnagy volt. A kötetszerző Ordasi Péter kutatásainak és előadóművészi élményeinek összegzése alapján első alkalommal tájékozódhat az olvasó Kocsár Miklós teljeskörű alkotói munkásságáról, zeneműveinek első, átfogó műjegyzékéről. (Magyar Zeneszerzők sorozat, 13. kötet második, bővített kiadása, 68. l.)

A második kismonográfia a 75 éves Orbán György zeneszerzői életművének első kismonografikus összefoglalása. A kötet szerzője Horváth Bálint zeneszerző, Orbán György egykori tanítványa volt, aki a tanár-tanítvány kapcsolat személyes élményeinek és a szerző iránti szellemi elkötelezettségének nézőpontjából dolgozta fel a nagyszabású, vokális és hangszeres műfajokban gazdag életművet. A kismonográfia a sorozat koncepciójának megfelelően ismerteti az életmű történeti szerveződését: egyrészt az alkotások műfaj-csoportjainak bemutatása során, másrészt az életmű egészét átfogó zeneműjegyzék közreadásában. (Magyar Zeneszerzők sorozat, 43. kötet, 72. l.)

Mindkét kötet megrendelhető, megvásárolható a BMC könyvtárban. (Budapest, 1093 Mátyás utca 8.)

További információ:

MAGYAR ZENESZERZŐK 13.
Gerencsér Rita - Ordasi Péter: Kocsár Miklós (2023 - Bővitett kiadás)
ISBN9786158060189

Szerző: Gerencsér Rita - Ordasi Péter
Felelős szerkesztő, sorozatszerkesztő: Berlász Melinda
Kiadó: Budapest Music Center
Felelős vezető: Gőz László
Szerkesztő munkatársa: Kégl András
Nyomdai szerkesztés: Zágoni Szakács Enikő



MAGYAR ZENESZERZŐK 43.
Horváth Bálint: Orbán György (2023)
ISBN9786158060196

Szerző: Horváth Bálint
Felelős szerkesztő, sorozatszerkesztő: Berlász Melinda
Kiadó: Budapest Music Center
Felelős vezető: Gőz László
Szerkesztő munkatársa: Kégl András
Nyomdai szerkesztés: Zágoni Szakács Enikő