2024. június 2.
Pesti Vigadó
Budapest

Harsonaest - Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjaiból

2024. június 2. 19:30
Pesti Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

A magyar rézfúvósok színvonala óriási fejlődésen ment át az 1970-es, 80-as években, amikor karizmatikus pedagógusok áldozatos munkája nyomán megújult ezen a területen a közép- és felsőfokú oktatás. Egymás után alakultak világszínvonalú rézfúvós kamaraegyüttesek, és minden hangszernek megjelentek az első nemzetközi szinten is kiemelkedő szólistái.
Ennek is köszönhető, hogy ebben az időszakban számos neves magyar zeneszerző fordult a rézfúvós hangszerek felé. Az érdeklődés intenzitását jól szemlélteti, hogy a mintegy 100 magyar alkotó tollából származó, nagyságrendileg összesen 300 rézfúvós kamarazenei alkotás közül, több mint 120 készült ebben a két évtizedben, ezen kívül pedig rengeteg szólódarab is ehhez az időszakhoz köthető.
A magyar rézfúvósok és zeneszerzők között azóta is újabb és újabb művészi együttműködések születnek, amelyek új alkotásokat eredményeznek. A Vigadó Harsonaestjének műsorához a régi, robbanásszerű fejlődés időszakából származó és az azóta, később született művekből állított össze izgalmas és rendkívül élvezetes válogatást az est megálmodója és szerkesztője, Hőna Gusztáv Liszt Ferenc díjas harsonaművész, a Zeneakadémia professor emeritusa és az MMA rendes tagja, aki szólistaként, kamaraművészként, zenekari harsonásként és tanárként is kivette a részét a harsonázás magyarországi fejlődésének előmozdításából.

A magyar harsonások között ma többen is vannak, akik világszerte elismertek: Észak- és Dél-Amerikától kezdve Németországon át a távol keletig keresett szólisták, zenekari vagy éppen kamaraművészek, mesterkurzusok professzorai. A Harsonaesten őket hallhatják.

[vl]

Közreműködik:

Szólisták:
Gyivicsán György - a Zeneakadémia harsonatanára, nemzetközi szólista
Fejér András - a Berlini Rádiózenekar szólóharsonása
Juhász István - a Karlsruhei Szimfonikus Zenekar szólóharsonása
Sütő András és Hegyi Gábor - a Liszt Ferenc díjas Corpus Harsona Kvartett tagjai

A Liszt Ferenc díjas Corpus Harsona Kvartett
A Junior Príma díjas In Medias Brass
Szeged Trombone Ensemble (SETREN)
Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar
Karmesterek:
Malek Miklós, Balogh Sándor
Műsorvezető:
ifj. Bazsinka József

Regisztráció:

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! (Regisztráció 2024. május 2-tól a vigado.hu oldalon)

További információ: