2024. június 15.
Koncertterem
BMC

EÖTVÖS 80 | NEMZETKÖZI KARMESTERKURZUS ZÁRÓKONCERTJE

2024. június 15. 19:00
Budapest Music Center - Koncertterem
1093 Budapest, Mátyás u. 8

Eötvös Péter 2024-ben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, de ennek a kurzusnak a megvalósulását, amelynek tervezésében még maga is részt vett, sajnos már nem érhette meg. Munkássága előtt tisztelgünk az intenzív ötnapos workshop során, amelyet az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány ezúttal fiatal karmesterek részére hirdetett meg. Az Ars Nova Ensemble immár harmadik alkalommal tér vissza Budapestre, hogy a Vajda Gergely vezette kurzuson a kortárs zene tolmácsolója legyen.
A kurzus másik mestere Benoît Sitzia, az Ars Nova Ensemble főigazgatója. A zárókoncerten Eötvös, Kurtág és Ligeti műveit tükör-programként, kétszer hallhatja a közönség más-más fiatal karmester vezényletében, egyedülálló élményt nyújtva ezzel a kortárs zene befogadására.

Eötvös Péter (1944–2024) a 20-21. századi zene egyik legismertebb komponistája és egyben karmestere volt. Művei rendszeresen szerepelnek világszerte a nemzetközi fesztiválok és koncerttermek programjaiban, karmesterként pedig - a zenetörténet klasszikusai mellett - gyakran vezényelte a saját munkáira összpontosító projekteket, operaprodukciókat. Eötvös nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy tudását és tapasztalatait átadja a fiataloknak. 2023-ig megálmodója és vezetője volt az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány minden kurzusának.

[vl]

Közreműködik:

Ars Nova Ensemble (Franciaország)
Vezényelnek a mesterkurzuson részt vevő fiatal karmesterek
Házigazda:
Vajda Gergely, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programigazgatója

Támogató:

Jegyár:

A koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ: