2024. augusztus 20.
Szent Márton-bazilika
Pannonhalma

Szabó Imre orgonaművész ünnepi koncertje Pannonhalmán

2024. augusztus 20. 15:30
Szent Márton-bazilika
9090 Pannonhalma, Vár 1.

Szabó Imre , a szlovákiai orgonaművészet egyik kiemelkedő alakja 1956. szeptember 9-én született Érsekújvárott. Orgonatanulmányait Baróti Istvánnál kezdte magánúton Budapesten, majd Pozsonyban folytatta, ahol a Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Ferdinand Klinda tanítványaként szerzett diplomát.
A főiskola elvégzése után két évig, mint a Szlovák Zenei Alap ösztöndíjasa Ivan Sokol vezetésével tanult tovább. Több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. 1979-ben elnyerte a Prágai Tavasz Nemzetközi Orgonaverseny 3. díját, 1983-ban a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen a kortárs zenemű legjobb előadásáért járó különdíjat.
Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett többek között Magyarországon, Csehországban, Németországban, Franciaországban (Párizs, Notre-Dame; Toulouse, St. Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Lausanne, Cathédrale), Ausztriában, Romániában, Lengyelországban adott hangversenyeket. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J.S.Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai.
Szakértőként részt vesz orgonák építésének és restaurálásának munkálataiban. Kezdeményezője és művészeti vezetője a pozsonyi Szlovák Rádió már hagyományos orgonahangversenyeinek. 1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskola orgonatanára, docense.

[vl]

Közreműködik:

Szabó Imre - orgona

Műsor:

Johann Sebastian Bach: h-moll prelúdium és fúga, BWV 544
Liszt Ferenc: Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
César Franck: a-moll korál
Antalffy-Zsiross Dezső: Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
Koloss István: Fantasia in festum Sancti Stephani regis Hungariae

Jegyár:

4500 Ft (diák-, nyugdíjas: 2500 Ft)

További információ: