2024. június
BMC
BMC

A BMC NYERTE EL AZ EJN "13. ADVENTUROUS PROGRAMMING" DÍJÁT

A Budapest Music Center-t azért díjazták, mert tevékenységeivel - koncertterem és Opus Jazz Club, a Zenei Információs Központ és Archívum, a BMC Records stb. - évek óta elkötelezett a kreatív zene fejlesztése területén. Az idén 13. alkalommal odaítélt díjat a Europe Jazz Network (EJN) minden évben egy olyan európai fesztiválnak vagy helyszínnek ítéli oda, amelynek sikerül jövőbe mutató és lenyűgöző zenei programokat létrehoznia közönsége számára.

A díj nyertesének kiválasztása kétfázisú folyamat során történt: az első szakaszban a 37 ország több mint 190 EJN-tagszervezetét felkérték, hogy jelöljenek meg egy lehetséges díjazottat (nem feltétlenül EJN-tagot). Később az EJN-tagokból és más elismert zenei szakemberekből álló válogatott zsűri 2024 júniusában online találkozott, hogy a 22 jelölt fesztivált, klubot és koncerthelyszínt tartalmazó listából kiválaszthassa a győztest.

A 2024-es zsűri indoklása: "A Budapest Music Center (BMC) kalandvágyóan elkötelezett a hazai és a nemzetközi művészek iránt, programja stilárisan sokszínű, és bátran kiáll a zene, mint művészeti forma mellett. A BMC egy zenész álma: egy felújított 120 éves épület, amelyet igazi zeneházzá alakítottak át, gyönyörű előadóterekkel, információs központtal és szobákkal, ahol zenészeket lehet vendégül látni. Másrészről úgy gondoljuk, hogy elkötelezettségük megtestesíti a véleménynyilvánítás szabadságát mint demokratikus jogot, ami inspirálóan hat a zene határokon és a napi politika korlátain túli népszerűsítésében”.

Az EJN "Adventurous Prgramming" Díj 2024-es zsűrije a következőkből állt: Raluca Baicu (North Sea Round Town, Hollandia), Xavier Barcelo (Fira B!, Spanyolország), Alexander Hawkins (művész, Egyesült Királyság), Harun Izer (Istanbul Jazz Festival, Törökország) ), Louis Rastig (A L'Arme!, Németország, korábbi díjazott).

A BMC reakciója: "Nagy örömünkre szolgál, hogy megkaptuk az EJN-díjat! Ez a Budapest Music Center európai jazzhez való 26 éves hozzájárulásának legfontosabb elismerése, díjazása egy hosszú fejlődési és felfedező útnak, amely az Opus Jazz Club jelenlegi programjában testesül meg. Hálásak vagyunk a minket ösztönző művészek kreatív energiáiért, a csapatunk korábbi és jelenlegi tagjaiért, valamint az útunk során az Europe Jazz Network-ön belüli és kívüli szakmai partnereinkkel kötött felbecsülhetetlen értékű barátságokért. Alig várjuk, hogy folytassuk veletek a kalandot.”

A 13. EJN Adventurous Programming Díj megünneplélésre a 10. Európai Jazz Konferencia alkalmával  a belgiumi Gentben, 2024. szeptember 12. és 15. között - az EJN tagjaival és a kreatív zenei szektor számos más európai vagy európán kívüli szakemberével együtt - illetve később az év folyamán a Budapest Music Centerben kerül majd sor.

Az EJN Adventurous Programming Díj-ról
Az EJN a kreatív zenére, kortárs jazzre és improvizatív zenére szakosodott promóterek, előadók és szervezetek európai szintű szövetsége 2012 óta minden évben díjazza azt az európai promótert, aki példamutatóan képviseli az EJN értékeit, és sikerrel hoz létre vizionárius és lenyűgöző zenei programokat a közönség számára.

Az EJN-díj korábbi nyertesei a következők voltak: A "L'Arme! Fesztivál" Németországban (2024), "Le Guess Who?" fesztivál Hollandiában (2022), "Jazzfest Berlin by Berliner Festspiele" Németországban (2021), "Victoria-Nasjonal Jazzscene" Norvégiában megosztva a "Porgy and Bess"-szel Ausztriában (2020), "JazzFest Sarajevo" Bosznia-Hercegovinában (2019), "Jazz Festival Ljubljana" Szlovéniában (2018), "Tampere Jazz Happening" Finnországban (2017), "Manchester Jazz Festival" az Egyesült Királyságban (2016), "Moers Festival" Németországban (2015), "Jazz em Agosto" Portugáliában (2014), "Bimhuis" Hollandiában (2013) és a "12 Points Festival" Írországban (2012).

Az Adventurous Programming Díj mellett az EJN két másik díjat is alapított: az EJN „Zene és közösség” díjat (első kiadás 2018-ban), amely a kreatív zenén keresztül megvalósuló társadalmi befogadás kiemelkedő projektjeit emeli ki, valamint a „Zenith-díjat feltörekvő művészeknek” (első kiadás 2019-ben), a 12 Points Fesztivállal együttműködésben.

Fotó: a BMC csapata / © Huszti István / BMC

[vl]

További információ: