2024. május
BMC Könyvtár
Budapest

180-as Csoport Hangarchívum

A 180-as Csoport történetének feldolgozása új állomáshoz érkezett. A BMC Könyvtárban kapott helyet a 180-as Csoport Hangarchívum, Körmendy Ferenc, Szemző Tibor és Soós András munkája, amely a hangfelvételeken kívül a 180-as Csoport Koncert- és felvétellista című adatgyűjtést is tartalmazza, a hangversenyek és felvételek dátumával, helyszínével, műsorával, közreműködőivel és esetleges kiegészítő információkkal.

Az Archívum működésének rendje:
A BMC a könyvtárlátogatók részére kutatási és ismeretterjesztő céllal
1) lehetővé teszi a hangfelvételek helyben történő meghallgatását,
2) betekintést enged az adatokat tartalmazó listába.

Az Archívum működésére vonatkozó legfontosabb szabályok:
1) A hangfelvételek (a BMC saját biztonsági másolatától eltekintve) nem másolhatók, és – a 180-as Csoport tagjai (vagy jogutódai) kivételével – senkinek nem adhatók ki.
2) Az Archívum anyagáról internetes felületeken ismertető készülhet, a fájlok tartalma azonban nem kerülhet fel a világhálóra vagy bármely virtuálisan elérhető felületre.
3) Az Archívum anyagában szereplő művek szerzői (vagy jogutódai) műveikkel kapcsolatban teljes körűen rendelkeznek szerzői jogaikkal.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett az anyaggyűjtésben, rendszerezésben, az – olykor egymásnak ellentmondó – adatok tisztázásában, és külön hálás köszönet Dargay Marcell-nak, a 180-as Csoport munkásságának feltérképezésében végzett munkájáért. Újabb adatok előkerülése esetén vagy a meglévők pontosítása érdekében a gyűjtemény gondos ellenőrzés és a szerkesztőkkel történt egyeztetés után kiegészíthető.

Soós András


KN 006032
180-as Csoport - Hangarchívum


[m]