Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kodály Kórus Debrecen


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1955
E-mail
Weboldal
További elérhetőség
Kodály Filharmónia Debrecen
4025 Debrecen, Simonffy u. 1/c.
Telefon: +36 52 500 200
Fax: +36 52 412 395

Kodály Kórus Debrecen
4025 Debrecen, Széchenyi u. 1.
Telefon/fax: +36 52 419 199

 
Az 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus megalakulása idején először a Zeneművészeti Szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét – akkor még leánykari kategóriában – 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től hivatásos együttesként működik, fenntartója az ország második legnagyobb városa, Debrecen.

Az együttes repertoárja rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratorikus alkotásain át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Számos hazai és külföldi zeneszerző kompozíciójának ősbemutatója, illetve első magyarországi megszólaltatása kapcsolható nevükhöz, de alapvetően természetesen a névadó Kodály művei állnak a repertoár középpontjában.

Az együttest vezénylő legjelentősebb karmesterek névsora, a teljesség igénye nélkül: Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Fischer Iván, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Mihály András, Rubányi Vilmos, Vaszy Viktor, Vásáry Tamás, Pierre Cao, Lamberto Gardelli, Martin Haselböck, Jürgen Jürgens, Dmitrij Kabelevszkij, Kobajasi Kenicsiro, Ennio Morricone, John Nelson, Helmuth Rilling, Karolos Trikolidis, Howard Williams, Peter Broadbent, Kocsis Zoltán, Karl Jenkins, Florian Helgath.

2011-től Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Somogyi-Tóth Dániel igazgatása alatt álló Kodály Filharmónia Debrecen részeként, a nevet váltó zenekarral (Kodály Filharmonikusok Debrecen) még szorosabb együttműködésben Kodály Kórus Debrecen néven működik az énekkar, melynek vezető karnagya 2009 óta Pad Zoltán. E szinergia remek lehetőségeket rejt magában, a Kodály Kórus még nagyobb teret, ismertséget, s elismertséget kap Magyarország, sőt, a világ zenei életében – nevével, küldetésével, művészetével a zenekarral együtt viszi tovább a kodályi missziót.

A Kodály Kórus folyamatosan kapcsolatot tart a világ vezető kóruskarnagyaival és karmestereivel. 1955-től 40 országban adott 2500-nál is több hangversenyt, felléphetett például a washingtoni Kennedy Centerben, az amszterdami Concertgebouw-ban, ezenkívül koncertezett Jeruzsálemben, Manilában, vagy például Mexikóvárosban.

1994-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest