Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Componensemble


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1989

 
A XX.század első felében végbe ment zenetörténeti fordulatok egyik legfontosabbika a műfaji-formai szempontból meghatározó új kamarazenei formációk létrejötte volt. Ez a kamarazenélés különleges összeszokottságot, sok próbát, rendszeres és állandó munkát folytató kamaraegyütteseket hívott életre. E kortárs kamarazenei kultúra képviselője a Componensemble, amely 1989-ben alakult a karmester-zeneszerző @@SZERZO_95## vezetésével. Bemutatkozó koncertjükön a 20. század három klasszikusának egy-egy művét adták elő (Janacek: Concertino zongorára és kamaraegyüttesre, Sztravinszkij: A katona története - szvit, Schönberg: Pierrot lunaire).

Az együttes tagjai már a megalakulás előtt is rendszeresen együtt játszottak - egyfajta kísérleti műhelyként működve. A tizenöt muzsikus közül többen szólistaként is fellépnek Magyarországon. Az együttes gyakran dolgozik együtt Csengery Andriennel, Kurtág György műveinek Európa-szerte ismert előadójával.

Az együttes rendszeres szereplője a budapesti "Korunk Zenéje" sorozatnak és a szombathelyi Bartók Fesztiválnak. A 20. század klasszikusai mellett rendszeresen játszanak kortárs magyar kompozíciókat (Dukay, Dubrovay, Jeney, Kalmár, Kurtág, Sári, Serei), és új művek megrendelésével is bátorítják a fiatal magyar zeneszerzőket. Több rádiófelvételt és lemezt is készítettek.