Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Budapest Szaxofon Quartet


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1995
E-mail
Weboldal
Telefon
(+36 30) 977 6964
Fax
(+36 30) 9171004

 
A kvartett azzal a céllal alakult, hogy Magyarországon is felkeltse a figyelmet az egyre terjedő klasszikus szaxofon zene iránt. 1997-től koncerteznek folyamatosan belföldön és külföldön egyaránt. A zenekar tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomáztak, részt vettek több mesterkurzuson, osztrák, holland, amerikai és francia professzoroknál.

2 év alatt 5 nemzetközi versenyen 6 díjat nyertek külföldön, itthon 2 ízben nyertek I. díjat a Zeneakadémia előadói versenyén.

Többször játszottak szimfonikus és koncertfúvós zenekari kísérettel, legutóbb a számukra komponált művet mutatták be a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral a Zempléni Fesztiválon. Eddig több mint 12 országban koncerteztek (Japán, Szicília, USA, Kanada, stb.), valamint vettek részt Fesztiválokon - mint pld. a 2000-ben Kanadában, 2003-ban Amerikában megrendezett Szaxofonos Világkongresszuson, 2000 óta a Ruhr Classic Fesztiválon, valamint 2004-ben az Izraeli Rishon LeZion Fesztiválon.

A kvartett részt vett Michiel Oldenkamp, Jean-Pierre Baraglioli, Eugene Rousseau, Oto Vhrovnik, Hadady László mesterkurzusain. A kvartett szívesen játszik kortárs zeneműveket, köztük Vukán György, Vajda Gergely, Hidas Frigyes, Horváth Balázs számukra írt darabjait.

Eddig 6 önálló lemezt készítettek valamint közreműködtek más előadók lemezén is. Legutóbbi önálló koncertjüket az MTV 1 rögzítette és filmet is készített az együttesről, melyet több alkalommal is műsorra tűzött. 2000-ben elnyerték a világ vezető szaxofon gyárának, a Párizsi SELMER cég kizárólagos reklámszerződését. A Budapest Saxophone Quartet tagjai 2004-ben szereztek diplomát a Párizsi Zeneakadémia doktori képzésén.


Díjak:
I.díj - Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarazenei Verseny - 1996, 1999
Különdíj - Schladmingi (Ausztria)Zenei Fesztivál - 1998
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Creative Art Group: Gentle Love Creative Art Ensemble CAE 039
2004 Krisztina Jónás & Budapest Saxophone Quartet: Spirit Allegro Thaler MZA-073 Saját
2012 Budapest Saxophone Quartet: Imagine Allegro Thaler MZA-105 Saját