Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oláh Kálmán Sextet


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1994

 
Az együttest Oláh Kálmán alapította 1994-ben, tagjai a hazai jazzmuzsika kiválóságai.

Az új Oláh Kálmán Sextet stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, amelyben nagymértékben dominál a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a Bartóki hangzásvilág. Oláh Kálmán a magyar népzenét is kifejezetten a bartóki harmóniavilágon keresztül közelíti meg, a sextet repertoárjában szerepel néhány nem túl közismert magyar népdal feldolgozása is. Hangszereléseiben - a mai divatos "world music" irányzatokkal szemben - nincsenek elektronikus hangszerek, kifejezetten az akusztikus hangzás, a természetes dinamikai egyensúly dominál.

Az együttes korábbi változata egy igazi modern mainstream hangzású formáció volt melyben a Trio Midnight-hoz három kitűnő szólista, Makovics Dénes, Fekete Kovács Kornél és Scherck Ferenc csatlakozott. A "Night Silence" c. albumon hallható modern mainstream kompozíciók mellet Oláh K. "Polimodális Blues" c. témájában már egyértelműen megmutatkozott a bartóki polimodális dallamkoncepció, mely Oláh K. mostani kompozícióinak és improvizációs stílusának fontos része lett. A mai sextet hangzása - ellentétben a Trio Midnight szabad, spontán játékstílusától - a kötött, jól megformált, több részből álló, gondosan kidolgozott kompozíciókra épül, ugyanakkor az igazi jazz lüktetés és az improvizáció sem szorul háttérbe. A zenekar kiváló szólistái: Bacsó Kristóf, Borbély Mihály és Schreck Ferenc, valamint a ritmusszekció, Balázs Elemér és Szandai Mátyás improvizációikkal kiválóan illeszkednek bele a modern hangzásvilágba. A jól felépített, helyenként kollektív improvizációk és a különleges, modern kompozíciók együttesen újszerű, igazi XXI. századi kamarazenét eredményeznek.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Oláh Kálmán Sextet: Night Silence Bouvard & Pécuchet VBP 031 Saját
2003 Ötödik Dimenzió Mandel Produkciós Kft.