Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szent Efrém Férfikar (St. Ephraim Male Ch.)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
2002
E-mail
Weboldal

 
A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok (Rózsák terei Görög Katolikus Kórus, Csepeli Szent Efrém Kórus) tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk az, hogy a magyarországi és a közép-kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Emellett időnként műsorukra tűzik a magyar és nemzetközi férfikari repertoár kis létszámú együttesen megszólaltatható darabjait is.

Vezetőjük Bubnó Tamás (1957) énekművész és karvezető, aki egyházzenei doktori kutatásait a magyarországi és a Kárpátok vidéki görög katolikus dallamok eredetének témájában végzi. A férfikar 2003 májusában meghívást kapott - Magyarországról első kórusként - a lengyelországi Hajnówka-ban évente megrendezésre kerülő ortodox zenei fesztiválra, ahol óriási meglepetésre második díjat szerzett a kitűnő felkészültségű és nagy hagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között. A férfikar rendszeresen szolgálatot teljesít görög katolikus liturgiákon, s állandó fellépője az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat programjainak.

Az együttes megalakulása óta meghívást kapott már jó néhány jelentős magyar fesztiválra is (Művészetek Völgye, Zempléni Művészeti Napok, Óbudai Nyár, Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál). A férfikar 2005 májusára meghívást kapott Szentpétervárra, a Pojuscsij Mir Fesztiválra, ahol a magyarországi bizánci zenei hagyomány értékes darabjainak, valamint Liszt, Bartók és Kodály kórusműveinek előadása mellett két orosz kortárs zenemű bemutatására is felkérték. Két hangversenyük a Szentpétervári Filharmónia Kamaratermében, illetve a Szent Péter és Pál Templomban került megrendezésre.

A Szent Efrém Férfikar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2005 Boksay, János (Joann): Aranyszájú Szent János Liturgiája férfikarra
(Boksay, János (Joann): Liturgy of St. John Chrysostom for Male Choir)
Hungaroton HCD 32315 Saját
Első felvétel
2006 Byzantine Spirit Magánkiadás ORP004EFR1 Saját
2009 Liszt Ferenc: Férfikarok 1.
(Liszt, Ferenc: Male Choruses 1.)
BMC Records BMC CD 168 Saját
2010 Bizánci mozaikok
(Byzantine Mosaics)
BMC Records BMC CD 172 Saját
2010 Liszt Ferenc: Férfikarok 2.
(Liszt, Ferenc: Male Choruses 2.)
BMC Records BMC CD 178 Saját
2012 Bizánci mozaikok II
(Byzantine Mosaics II)
BMC Records BMC CD 203 Saját
2012 Orientale Lumen I BMC Records BMC CD 208 Saját
2015 Orientale Lumen II BMC Records BMC CD 217 Saját
2015 Bartók & Folk BMC Records BMC CD 220 Saját
2017 Szent Efrém Férfikar: Orientale Lumen III
(Saint Ephraim Male Choir: Orientale Lumen III)
BMC Records BMC CD 251 Saját
2018 Faragó Béla: Pormacska dalok és táncok
(Béla Faragó: Dustball Songs and Dances)
BMC Records BMC CD 258