Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szakcsi Generation Project


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve

 
A Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságának négy évtizede alatt több zenekart vezetett, a legrangosabb fesztiválokon lépett fel, saját nevén és vendégszólistaként több tucat lemezt készített itthon és az Egyesült Államokban, világhírű zenészekkel dolgozott együtt. Többféle zenei stílusban és műfajban otthonosan mozog: írt musicalt, rock-operát és balettet, egy ideje a klasszikus zene és a jazz mellett a kortárs zene által nyújtott lehetőségek is foglalkoztatják, sőt stílusteremtőnek számít a nevéhez fűződő Gypsy jazz megalkotásával.
Oláh Kálmán nemzetközi versenyek egész sorát nyerte, illetve szerzett helyezést rajtuk szólistaként, s zenekaraival, elsősorban a Trio Midnighttal számos fesztivál ünnepelt fellépői voltak. Nemcsak a jazzben, de a klasszikus zenében is kiemelkedőt alkotott: újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit, saját variációkat írt Bach Goldberg-variációira, eddigi legnagyobb szabású művét, a Concerto for Jazz Orchestrát 2001-ben mutatták be. Ugyanebben az évben elnyerte a Gramofon magazin Magyar Jazz Díját.
Szakcsi Lakatos Béla két fia is édesapjuk nyomdokain halad. Szakcsi Lakatos Róbert a Baseli Zeneművészeti Főiskolán klasszikus zenét és jazzt tanult, Krakkóban és Baselben is versenygyőztes lett, rendszeresen koncertezik neves jazzmuzsikusokkal. Ifj. Szakcsi Lakatos Béla több magyar jazzlemezen működött közre, 1996 óta pedig saját formációit vezeti.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2006 Szakcsi Generation with Jack DeJohnette and John Patitucci: 8 Trios for 4 Pianists BMC Records BMC CD 126 Saját