Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Banchieri Énekegyüttes (Banchieri Singers)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1988
E-mail
Telefon
+36 42 484 282
+36 30 9155 827
Fax
+36 42 402 890

 
A Banchieri Énekegyüttes 1988-ban történt megalakulása óta a régi és kortárs "a capella" zene egyik legfiatalabb és legtehetségesebb előadóiként vált ismertté Magyarországon, Európában és Japánban. A "Kodály Zoltán zenepedagógiai módszer" világszínvonalú oktatásáról híres nyíregyházi Kodály Iskolában kezdték zenei tanulmányaikat, ahol a Szabó Dénes - Kossuth-díjas karnagy vezette - Cantemus Gyermekkórusban énekeltek.
Európa legrangosabb nemzetközi versenyein és fesztiváljain nyertek díjakat és arattak elismerést. Japánban a Kodály-módszer egyik legeredetibb képviselőiként rendszeresen adnak koncerteket és tartanak mesterkurzusokat.

Pályájuk során a társas éneklés legnevesebb előadóiként számon tartott angol King's Singers (Jeremy Jackman, Alastair Thompson, Grayston Ives) és Tallis Scholars (Sally Dunkley, Francis Steele), valamint Capella Pratensis (Rebecca Stewart) együttesek énekeseivel tartottak mesterkurzusokat Bécsben, Londonban, Budapesten, Szombathelyen és Nyíregyházán.

Magyar és japán kortárs zeneszerzők rendszeresen írnak műveket az együttes számára. Eddig megjelent hat CD lemezükön és koncertjeiken a reneszánsz zenétől, a kortárs komoly és könnyed művekig repertoárjuk széles skáláját mutatják be.
A Banchieri Énekegyüttes megalakulásától kezdve tudatosan vállalja Kodály Zoltán szellemi örökségét és zenepedagógiájának népszerűsítését. Munkájukkal szeretnék elérni, hogy a társas éneklésnek ezt a formáját mindenki számára élvezhetővé és népszerűvé tegyék. Ezért választották ars poeticául névadójuk, Adriano Banchieri gondolatát:

"A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat."
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1996 Banchieri Singers Magánkiadás HASF 1001 Saját
1998 Musica Magánkiadás HASF 1003 Saját
1998 Banchieri Énekegyüttes: Liliomdal Magánkiadás HASF 1004 Saját
2001 East & West Magánkiadás HASF 1008 Saját
2002 Banchieri Énekegyüttes: L'Anima Spiro Magánkiadás BS 006 Saját
2003 Masterpiece Magánkiadás BS 007 Saját
2005 Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj - Karácsonyi dalok
(O Splendid Mysterious Night - Christmas Songs)
Hungaroton HDVD 32404 DVD