Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Pannon Filharmonikusok (Pannon Philharmonic Orchestra)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1984
E-mail
Weboldal
Telefon
+36 72 242 793
Fax
+36 72 213 513
További elérhetőség
Pannon Filharmonikusok - Pécs
H-7621 Pécs, Király u. 19.
ZenePark-próbaterem: 72/311-222

 
A Pécsi Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult meg Breitner Tamás karmester művészeti vezetésével, 92 zenekari művész taggal. A zenekar fenntartója azóta is Pécs Megyei Jogú Város. Breitner Tamás a klasszikus-romantikus Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini vonulat mellett szívesen tűzött repertoárra Wagner operákat, de segítője volt a XX. századi és kortárs opera színpadra állításának is.
Farkas Ferenc, Kadosa Pál, Maros Rudolf, Szervánszky Endre, Szabó Ferenc, Szelényi István, Lendvay Kamilló és Balassa Sándor művei egészítették ki a szinte teljesnek mondható Bartók- és Kodály-művekkel megalapozott XX.századi magyar repertoárt Breitner Tamás pécsi városi zeneigazgatói tevékenységében.

A Pécsi Szimfonikus Zenekart 1989. január 1-jétől már igazgatói minőségben irányító Szkladányi Péter művészeti vezetőnek -vezető karmesternek Howard Williams-t szerződtette. Howard Williams koncepciózusan nyitott egyrészt a későromantikus nagyzenekari alkotások felé, másrészt jelentős szerepet vállalt a XX. századi külföldi szerzők műveinek pécsi bemutatásában. Aktívan részt vett a kortárs magyar zeneszerzők (pl. Balassa, Kalmár) alkotásainak előadásában. Magyarországon végzett művészi munkájának elismeréseként Howard Williams 1993-ban elnyerte Pécs M. J. Város Pro Civitate kitüntetését, valamint a Szerzői Jogvédő Hivatal elismerését az új magyar zene iránt való tevékenységéért.

A zenekar életében áttörő erejű fejlődést hozó Howard Williams által vezetett négyéves szakmai munka után Szkladányi Péter igazgató ismét külföldi karmestert szerződtetett Nicolás Pasquet személyében. 1993-1996 közti vezető karmesteri ciklusát a műhelymunkára épített kiváló koncertek jellemezték. Művészeti vezetőként Pécsett keveset játszott szerzők műveiből indított a ciklusán átívelő sorozatot. Kiemelkedőek voltak Sosztakovics, Bruckner, Schumann interpretációi. Nicolás Pasquet vezényletével 1994-ben indította az együttes nagyszabású hanglemezfelvétel sorozatát, mely százezres példányszámú kiadásával megteremtette az együttes nemzetközi ismertségét. A Naxos - Marco Polo hanglemezkiadó felkérésére a zenekar elkészítette Lajtha László összes szimfonikus zenekari művének CD-világpremierjét.
A Pécsi Szimfonikus Zenekar a Lajtha-összkiadás nyomán a magyar zenekultúra egyetemes népszerűsítéséért 1998-ban a Bartók-Pásztory-díjban részesült.

Az 1997 szeptemberében indult zenei évadtól az igazgató ismét Howard Williams-t kérte fel az együttes vezetésére a vezető karmesteri feladatok ellátására. A három éves művészi vezetői ciklusban Howard Williams abban a szellemiségben folytatta tevékenységét, amely az első pécsi ciklusát is jellemezte. Emlékezetes oratorikus hangversenyeket adott a pécsi Bazilikában, befejezte Mahler valamennyi szimfóniáját átfogó sorozatát, és továbbra is rendszeresen vezényelte a kortárs magyar szerzők műveit. Hat Balassa Sándor művet tűzött a műsorára, melynek többsége ősbemutató volt, valamint szerepeltek a programban Dubrovay László, Orbán György és Durkó Zsolt szerzeményei is.

Howard Williams távozásával - 12 évi külföldi vezető karmesteri sorozatot megszakítva - @@ZENESZ_783## személyében egy rendkívül tehetséges, több hazai és nemzetközi karmesterversenyen elért győzelemmel, valamint nagysikerű koncertekkel bizonyított magyar vezetőkarmester vette át a Pécsi Szimfonikus Zenekar irányítását.

A 2003-as zenei évad jelentős személyi-szervezeti változást hozott a zenekar életében. Szkladányi Péter 18 igazgatói év után megvált a vezetői feladatoktól, 2003. január 1-jétől haláláig címzetes igazgatóként segítette az intézmény munkáját. Az új menedzsment felállásával Hamar Zsolt zeneigazgató és Horváth Zsolt igazgató tervei alapján megkezdődött a zenekar átalakítása, melyeket Pécs M. J. Város közgyűlése határozatban is megerősített.
2003. szeptember 1-jétől az együttes széles spektrumú feladatait - mely magába foglalja Pécs és a Dél-dunántúli Régió hangversenyéletét, valamint a Pécsi Nemzeti Színház zenés darabjaiban való közreműködést - az együttes új szerkezeti koncepciójának megfelelően két művészeti együttes - egy 73 fős hangversenyzenekar és egy 22 fős Szimfonietta látja el. A zenekarnál megfogalmazott új stratégiai céloknak megfelelően a jubileumi évadtól az együttes intenzív regionális szerepet vállal (Kaposvár, Szekszárd, Eszék), sőt Budapesten is önálló bérletsorozattal jelentkezik. Az újragondolt működési területnek és céloknak megfelelően 20 éves fennállását ünneplő együttes 2004. január 1-jétől új arculattal - és ennek fontos elemeként új néven: Pannon Filharmonikusok - Pécs folytatja magas színvonalú szakmai munkáját.

A Pannon Filharmonikusok aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1993 Rahmanyinov, Szergej: Zenekari művek
(Rachmaninov, Sergey: Orchestral works)
Hungaroton HCD 31551 Saját
vezényel: Howard Williams
1994 Lajtha László: Zenekari művek 1.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 1)
Marco Polo (Naxos) 8.223667 Saját
vez: Nicolas Pasquet
1994 Lajtha László: Zenekari művek 2.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 2)
Marco Polo (Naxos) 8.223668 Saját
vez: Nicolas Pasquet
1995 Lajtha László: Zenekari művek 3.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 3)
Marco Polo (Naxos) 8.223669 Saját
vez: Nicolas Pasquet
1996 Lajtha László: Zenekari művek 4.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 4)
Marco Polo (Naxos) 8.223670 Saját
vez: Nicolas Pasquet
1997 Lajtha László: Zenekari művek 5.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 5)
Marco Polo (Naxos) 8.223671 Saját
vez: Nicolas Pasquet
1997 Lajtha László: Zenekari művek 6.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 6)
Marco Polo (Naxos) 8.223672 Saját
vez: Nicolas Pasquet
2000 Lajtha László: Zenekari művek 7.
(Lajtha, László: Orchestral Works Vol. 7)
Marco Polo (Naxos) 8.223673 Saját
vez: Nicolas Pasquet
2003 Inspiration Magánkiadás DLCD 225-226 Saját
2003 Balassa Sándor: Pécsi Concerto Op. 61; Négy arckép Op. 56; 301-es parcella Op. 58
(Balassa, Sándor: Pécs Concerto Op. 61; Four Portraits for Orchestra Op. 56; Parcel No. 301 Op. 58)
Hungaroton HCD 32161
2005 Mahler, Gustav: Titan Hungaroton HCD 32338 Saját
2010 Integro / Grandeur BMC Records BMC CD 177 Saját
2014 Csajkovszkij, Pjotr Iljics: Rococo Variations Brillant Classics 94876